261 gesloten in ons land
Alles samen moesten in ons land 261 websites hun virtuele deuren sluiten. De consumenten die deze websites nog bezoeken, krijgen voortaan een informatiepagina te zien met uitleg over deze internationaal gecoördineerde actie tegen namaak.
Cybersquad en de FOD Economie willen met de actie het economische belang van zowel consumenten als eerlijke ondernemingen handhaven. “De geblokkeerde websites boden namaakgoederen aan als originele producten. Ze vormden daardoor oneerlijke concurrentie voor de legitieme ondernemingen”, zegt Chantal De Pauw van de FOD Economie.
“Voorts dreigden ze het belang van de consumenten zwaar aan te tasten omdat de consument de goederen niet ontvangt als die door de douane in beslag worden genomen, maar wel moet betalen voor de vernietiging ervan.” Veel van die geblokkeerde websites identificeren bovendien de handelaar niet duidelijk, “wat nochtans een verplichting is”.
Internationale actie
De grootscheepse actie vond plaats in het kader van de internationale operatie “In our sites – Transantlantic III”, gecoördineerd door Europol. In dat kader gaf de Belgische Douane ook 74 .com-domeinnamen door aan de Amerikaanse overheid. “De geblokkeerde domeinnamen verkochten voornamelijk namaakartikelen van gekende merkkledij en namaakgeneesmiddelen”, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën.
“De Douane en de stichting tegen de namaak wijzen voortdurend op de gevaren van nagemaakte goederen. De handel in namaak brengt onze economie ernstige schade toe en ligt aan de basis van veel jobverlies.” En in het geval van namaakgeneesmiddelen komen daar dan nog mogelijke gezondheidsrisico’s bij, wist hij.
Tijdens een gelijkaardige actie deze zomer werden wereldwijd ook al 328 domeinnamen neergehaald, waarvan 79 internetadressen eindigend op .be en .eu.