(Update) Kledingketen e5 Mode werkt aan een nieuw reddingsplan, maar CEO Frederic Helderweirt wil daarover geen verdere informatie geven aan het personeel of de buitenwereld. Hij zou een nieuwe vraag tot gerechtelijke reorganisatie hebben ingediend.
Geen toelichting
Vrijdagmiddag hield e5 Mode een bijzondere ondernemingsraad. Op die vergadering vertelde topman Frederic Helderweirt aan de vakbonden hoe hij het bedrijf wil redden. Tegelijk echter vroeg hij hen om geen informatie te verspreiden over het reddingsplan: niet naar de buitenwereld en ook niet naar het personeel. De vakbonden zullen dat spreekverbod naleven, schrijft De Tijd. “Ook ik geef geen toelichting aan de buitenwereld. Dat is de normale gang van zaken na een ondernemingsraad,” aldus Helderweirt. Hij wil niet antwoorden op de vraag of hij jobverlies kan uitsluiten.
Intussen raakte bekend dat het bedrijf een verzoek tot gerechtelijke reorganisatie met overdracht onder gerechtelijk gezag heeft aangevraagd. Zo zou e5 Mode minstens een deel van de onderneming willen redden. Binnen de 15 dagen moet de ondernemingsrechtbank van Dendermonde zich uitspreken over de aanvraag.
Doorstart
Al voor de coronacrisis zat e5 Mode in zwaar weer, wat eind vorig jaar ook al tot de overname door de huidige CEO leidde. De ondernemer ging een samenwerkingsverband aan met FNG om in te kopen via de inmiddels failliete modegroep en stootte de twaalf verlieslatende Waalse vestigingen af. Maar de coronapandemie en de eerste lockdown dit voorjaar zorgden er daarbovenop voor dat een kwart van de voorziene jaaromzet verloren ging.
Via de gerechtelijke reorganisatie voor de rechtbank in Dendermonde kwam het tot een schuldherschikking. e5 Mode kreeg ook uitstel van betaling, onder meer voor de ontslagvergoedingen voor de Waalse medewerkers en bonussen voor het resterende personeel. In juni kwam er een doorstart zonder bijkomende winkelsluitingen.
Investeerder gezocht
De meeste van de 450 medewerkers zijn nu echter weer onder tijdelijke werkloosheid geplaatst omwille van de tweede lockdown. Alleen de personeelsleden die voor de onlineactiviteiten instaan, zijn volgens De Standaard nog aan de slag. “Corona slaat opnieuw hard toe”, bevestigt Bart Leybaert van vakbond BBTK.
Bovendien is Helderweirt al sinds deze zomer vruchteloos op zoek naar een bijkomende investeerder in het bedrijf. Mogelijk wordt de keten daarbij zelfs verkocht, maar een kandidaat bood zich nog niet aan. Van zodra de overname van e5 Mode door Helderweirt eind vorig jaar werd aangekondigd, ging het gerucht dat voormalige FNG-topman Dieter Penninckx later (mee) hoopte in te stappen, maar inmiddels wordt de zakenman verdacht van fraude. Recent zouden beide ondernemers nog in contact met elkaar zijn geweest, wat mogelijk de voorwaarden voor de invrijheidstelling van Penninckx schond.