A.S. Adventure onderhandelt met zijn kredietverstrekkers over een schuldherschikking. De outdoorketen sleept een zware schuld met zich mee en is door corona in nog grotere problemen gekomen.
Forse omzetdaling
Voor het volledige jaar 2020 houdt financieel directeur Kris Horrevorst rekening met een omzetdaling van ongeveer een kwart. De winkelketen boekte tot nu toe 360 miljoen euro omzet en een recurrente brutobedrijfswinst van 11 miljoen euro. In 2019 was er nog een omzet van 600 miljoen euro en een rebitda van 41 miljoen euro.
Het grootste probleem van A.S. Adventure is echter de schuldenberg uit het verleden, waarvan een belangrijk deel ontstond bij de overname van de keten door investeringsfonds PAI. Eind vorig jaar bedroegen de bankschulden 258 miljoen euro of bijna 6,5 keer de brutobedrijfswinst. Het bedrijf slaagde er wel steeds in de rente te betalen, maar schond niettemin meerdere keren haar financiële afspraken, schrijft De Tijd. Vorig jaar investeerde eigenaar PAI opnieuw 15 miljoen euro in de outdoorketen.
Winstgevende business
Om uit die negatieve spiraal te geraken onderhandelt A.S. Adventure nu met zijn schuldeisers en PAI. Wellicht komt het tot een schuldherschikking, maar de bedrijfsleiding wil geen details geven over mogelijke maatregelen. Een andere optie is een nieuwe kapitaalsinjectie door PAI. “Ik ben er zeker van dat die zal tussenkomen als dat nodig zou zijn. We zijn een winstgevende business”, stelt CEO Frédéric Hufkens. Het bedrijf wil zijn nettoschuld op termijn reduceren tot minder dan 4 keer de ebitda.
Om de gevolgen van de eerste lockdown op te vangen, nam A.S Adventure een hele reeks maatregelen. Het bedrijf schroefde onder meer enkele investeringen terug en heronderhandelde al een reeks huurprijzen. “Dankzij al die acties zijn we liquiditeitsgewijs door de eerste lockdown geraakt”, zegt Horrevorst. A.S. Adventure heeft 195 winkels in de Benelux, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.