In een open brief gericht aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden roepen de keuken- en elektrogroeperingen Royal Crown en Connect+ Group op om de verkoop op afspraak toe te laten. Eerder had ook de modesector daarvoor gepleit.
“Per definitie geen grote toeloop”
Beide sectorgroeperingen geven ook enkele argumenten om de verkoop op afspraak toe te staan. Zo wijzen ze in de eerste plaats op het feit dat er eigenlijk nooit veel klanten samenkomen in de betrokken bedrijven. “De traditionele keukenvakhandel is per definitie een sector waar er geen grote toeloop aan consumenten is in de showrooms. Onze klanten maken een afspraak voor de bespreking van hun project. De showroom is eerder een uithangbord dat meerdere opstellingen etaleert om zo de vakkennis en mogelijkheden te tonen aan de consument. Het is een inspiratieruimte die ook als verkooptool dienst doet. Dit maakt dat wij over ruime toonzalen beschikken met in verhouding relatief weinig bezoekers”, klinkt het. Verder stippen de organisaties aan dat de meeste winkels langs baanwegen of in industriegebied liggen, en niet in de stadscentra. Bovendien, zo stellen ze, hebben onze handelaars geïnvesteerd in het corona-proof maken van hun onderneming.
De online verkoop biedt ook geen soelaas voor de sector, gaat de brief verder. “U begrijpt ook dat het werken via afhalingen of leveringen hier weinig steek houdt. Er is nooit een directe verkoop, maar eerder dienstverlening die in teken staat van het uiteindelijke product. Hier gaan meerdere weken over. Een consument gaat uiteraard ook geen keuken ophalen aan het winkelpunt. Hiervoor is gespecialiseerde logistiek nodig en ook het installeren van een keuken dient door geschoolde vakmensen te gebeuren.”
Onbegrip
Beide organisaties maken zich sterk dat ze de veiligheid van de consument en het personeel kunnen waarborgen door te werken op afspraak. De huidige maatregelen, en dan met name de afhaalpunten, schieten immers hun doel voorbij en vormen zelfs een risico op besmetting omdat ze mensen kunnen samenbregen. Ze pleiten dan ook voor een lijst van voorwaarden waaraan een verkooppunt dient te voldoen en waarmee een opening objectief beoordeeld kan worden.
De open brief sluit af met een duidelijke oproep. “Laat ons openen op afspraak, conform het sectorprotocol, zodat wij aan onze klanten de service kunnen geven die ze verdienen en hun werven niet opnieuw stilgelegd of vertraagd moeten worden en wij onze medewerkers niet weer in tijdelijke werkloosheid door corona moeten plaatsen.”
Vorige week had Mode Unie een gelijkaardig voorstel gelanceerd: de organisatie van de zelfstandige boetieks vroeg om vanaf 1 december op afspraak te mogen werken, om zo de eindejaarsaankopen beter te spreiden en een volkstoeloop te vermijden bij een eventuele heropening half december. De kans dat de regering ingaat op deze vragen lijkt eerder klein: virologen benadrukken dat versoepelingen nog lang niet aan de orde zijn.