De mogelijkheid om afhaalpunten te openen moest voor niet-essentiële retailers een reddingsboei zijn tijdens de lockdown. Maar in de realiteit zien veel winkeliers ervan af, omdat de hoge kosten niet opwegen tegen de opbrengsten.
Extra kosten
Door de coronamaatregelen van de Belgische overheid zijn heel wat winkels opnieuw verplicht gesloten. Afhalingen zijn wel toegelaten, een toegeving die er kwam op vraag van winkelfederatie Comeos. Toch maken maar weinig retailers gebruik van die mogelijkheid. Verschillende grote namen, zoals bijvoorbeeld Zara en H&M stoppen er zelfs helemaal mee, omdat het te duur is. Klanten kunnen hun bestellingen wel nog steeds thuis laten afleveren.
Ook Schoenen Torfs heeft zijn afhaalpunten voorlopig gesloten. Het bedrijf wil eerst onderzoeken of het nog de moeite waard is. “Aan afhaalpunten zijn kosten verbonden”, zegt CEO Wouter Torfs aan De Tijd. “We moeten personeel in de winkel inzetten daarvoor. De vraag rijst of dat nog rendabel kan, nu er geen gewone klanten meer mogen komen. Bovendien moeten we de afhaalpunten in openlucht organiseren. Ook dat is moeilijk.”
Geen takeaway voor thuisblijvers
Lunch Garden startte met afhaalmaaltijden toen de sluiting van de horeca werd aangekondigd, maar zet het initiatief nu al stop, meldt De Standaard. Volgens CEO Ann Biebuyck heeft het weinig zin om takeaway te organiseren als de mensen de dagen toch voornamelijk thuis doorbrengen. Onlangs kondigde de restaurantketen een herstructurering aan, waarbij 138 jobs zullen verdwijnen.
Bij Ikea is afhalen wel nog mogelijk. De meubelketen heeft op zijn parking afhaaltentjes opgezet en hoopt zo al het personeel aan het werk te houden en de klanten te bedienen. “Het personeel zal in de gesloten winkels pakjes maken. Zo hopen we een deel van onze omzet overeind te houden”, aldus woordvoerster Julie Stordiau. Een en ander moet wel nog besproken worden met de vakbonden.
Voor winkels zonder webshop is het uiteraard niet eenvoudig om een afhaalpunt op te zetten. Primark, Galeria Inno en de Waalse keten Extra hebben al laten weten dat ze volledig gesloten zullen blijven. Discounter Action, die ook geen webshop heeft, wil binnenkort de Belgische filialen heropenen met een beperkt assortiment “essentiële producten”, zoals zeep, schoonmaakmiddelen en voeding. De retailer test ook afhaalpunten in een klein aantal winkels.