Is er bij outletketen Mega World sprake van valsheid in geschrifte, valsheid in jaarrekeningen en misbruik van vennootschapsgoederen? Het gerecht opent een strafonderzoek, eigenaar Dirk Bron pleit onschuldig.
Verdachte geldstromen
Een onderzoeksrechter zal zich buigen over mogelijk frauduleuze feiten bij Mega World, de keten die de plaats innam van de Belgische Blokker-winkels. Dat besliste het parket gisteren, nadat vakbond ACV Puls een dossier had overgemaakt waarin onder andere sprake was van verdachte geldstromen naar rekeningen in het buitenland, onder andere in Monaco. Eigenaar Dirk Bron wordt verdacht van valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken, valsheid van de jaarrekening en misbruik van vennootschapsgoederen. Daarmee riskeert hij een straf van vijf jaar cel.
De retailer heeft een betaalachterstand van zo’n 10 miljoen euro tegenover de overheid omdat hij sinds de overname nog geen btw, sociale bijdragen of belastingen heeft betaald. Bovendien is er sprake van zo’n 35 miljoen euro aan schulden, hoewel Bron het bedrijf zonder schulden kon overnemen en er 15 miljoen euro aan voorraden en 5 miljoen aan cash bovenop kreeg.
“Ik ben clean”
De overnemer ontkent dat er sprake is van fraude. “Alles klopt, ik ben volledig clean. Als het om fouten gaat van vorig jaar, dan ben ik niet verantwoordelijk. Dan moeten ze in Amsterdam wezen, bij de Blokker-holding,” reageert hij tegenover De Tijd. De zakenman voert in Nederland op zijn beurt een proces tegen Blokker-eigenaar Michiel Witteveen van Mirage Retail Group: hij eist de vernietiging van de koopovereenkomst wegens bedrog. Bron voelt zich bekocht en beweert dat Witteveen de kassa van Blokker België leeghaalde voor de verkoop.
Gisteren raakte al bekend dat de ondernemingsrechtbank niet ingaat op de vraag van Mega World om bescherming te krijgen tegen schuldeisers. Er ontbreken namelijk stukken in het dossier, er is sprake van misleiding over de jaarrekening en het ingediende herstelplan is ongeloofwaardig. Twee tijdelijke bewindvoerders moeten nu bekijken of ze nog een deel van de activiteiten van het bedrijf kunnen redden, schrijft De Standaard. Zo niet volgt het faillissement. Tegen deze beslissing gaat Dirk Bron in beroep. Hoewel de eerste lockdown hem 5 miljoen euro heeft gekost, beweert hij nog de middelen te hebben om Mega World te redden.