Er is geen sectoraal akkoord bereikt over extra coronamaatregelen in de Belgische supermarktbranche. De onderhandelingen liepen vast op een vraag naar betaalde pauze. De vakbonden dreigen met acties bij Colruyt-winkels.
Kwartier betaalde pauze
Het overleg om een sectorakkoord te vinden over betere bescherming en compensatie voor supermarktpersoneel in deze tweede coronagolf heeft nog geen akkoord opgeleverd. Vorige week zaten handelsfederatie Comeos en de vakbonden drie keer samen, maar vrijdagnacht zijn de onderhandelingen alsnog afgesprongen.
De vraag van de vakbonden om per vier gewerkte uren een kwartier betaalde pauze in te lassen, kon niet op bijval rekenen bij de retailers. Eerder bestond die regeling bij Carrefour. Medewerkers zouden volgens de vakbondseis de keuze krijgen om de pauze meteen op te nemen, of op te sparen tot een extra dag verlof. Het zou een zogeheten “welzijnsmaatregel” zijn voor de verhoogde werkdruk tijdens de coronapandemie.
Twee van de drie
Over twee van de drie thema’s was wel al overeenstemming bereikt: er komen extra veiligheidsmaatregelen en een premie van 500 euro. De premie zou “zoveel mogelijk netto” worden uitbetaald en moet de vakbonden zoet houden tot eind juni 2021: tot dan vroegen de retailers “absolute sociale vrede”, aldus De Standaard.
Nu er echter geen akkoord is bereikt over het derde punt, kan er op sectorniveau niks meer worden afgesproken. De onderhandelingen zullen nu toch weer keten per keten verlopen, iets wat de vakbonden op zich positief vinden maar wel tijdverlies betekent. Volgens ACV Puls waren Delhaize en Carrefour al klaar om op bedrijfsniveau toegevingen te doen, maar wilde Colruyt Group tot een sectorakkoord komen. Terwijl de retailer vrijdag nog aankondigde 2.000 extra tijdelijke medewerkers aan te werven, voert de vakbond vandaag actie bij verschillende winkels van Colruyt: de vestigingen in Alsemberg en Veeweide (Anderlecht) bleven vanochtend dicht.