Ook winkels die tijdens de lockdown openblijven, mogen geen producten verkopen die niet essentieel worden geacht. Maar hoe pak je dat aan? Ketens zoals Action, Carrefour en Kruidvat hebben een titanenwerk voor de boeg.
Vandaag nog gesloten
Om oneerlijke concurrentie te vermijden met de winkels die wel dicht moeten in de lockdown, mogen handelszaken de komende zes weken alleen de producten verkopen die op de lijst staan als essentiële producten. Breigaren en boeken mogen zo bijvoorbeeld wel, huishoudtoestellen en meubelen niet.
Begin er echter maar eens aan als je een one-stop-shop bent, die van alles wat verkoopt, zoals de hypermarkten van Carrefour of discounter Action. De rekken moeten leeggemaakt worden of gebarricadeerd, klanten mogen de ‘verboden’ artikelen niet kunnen afrekenen aan de kassa. Net zoals bij het eerdere verbod op alcoholverkoop na 20 uur is het weer extra werk, voer voor discussie en mogelijk ook bron van conflicten tussen misnoegde klanten en medewerkers.
Om daarom grondig te kunnen voorbereiden, houden verschillende ketens vandaag (2 november) hun deuren nog even gesloten. Action onderzoekt hoe het “binnenkort” weer kan openen voor alleen essentiële producten, aldus De Standaard, terwijl ze zich ook bij Kruidvat even bezinnen. “Na het drukke weekend moeten we de rekken opnieuw aanvullen. We kijken ook wat we met de niet-essentiële producten doen: halen we ze uit de winkel of verbergen we ze achter zwart plastiek?”, zegt Belgisch CEO Bert Verhoef aan De Standaard. Hij schat evenwel dat toch 80% van het assortiment mag blijven.
Frankrijk volgt België
De hypermarkten van Carrefour, maar ook de gewone supermarkten, hebben eveneens handenvol werk voor de boeg. Daar moet onder meer al het speelgoedaanbod weg, dat de rekken al bevolkt voor Sinterklaas. De formule hoopt op “enkele dagen respijt” om het nodige te doen, schrijft Het Belang van Limburg.
Ook in thuisland Frankrijk staat Carrefour namelijk hetzelfde te wachten: zondag heeft de Franse regering besloten om het Belgische voorbeeld te volgen en de grootwarenhuizen te verbieden om niet-essentiële producten te verkopen tijdens de lockdown in het land. Zo hoopt de regering te ontsnappen aan de grote druk om de handelszaken toch te laten heropenen.
Naar Raad van State
Net zoals in België kan de verplichte sluiting in Frankrijk op protest rekenen. Speelgoedwinkels en bloemisten hebben er al aangekondigd naar de Raad van State te trekken tegen hun sluiting en kinderformules hebben een open brief gestuurd naar de bevoegde minister, met het verzoek om de sluitingsmaatregelen te herzien. In België zeggen de handelsorganisaties op dit moment vooral veel vragen te krijgen, ook van winkels die wel open mogen blijven.
“De bloemenwinkels mogen open, maar wat zullen zij verkopen als alle andere winkels gesloten zijn?”, vraagt Christine Mattheeuws van NSZ zich af. Het is een vraag die in de winkelcentra misschien nog sterker leeft dan in de stadskernen: wie gaat straks naar een halfdicht shoppingcenter? Het shoppingcenter van Wijnegem neemt alvast de proef op de som en blijft ‘open’: het gebouw blijft (voorlopig) toegankelijk. Het winkelcentrum wil volop inzetten op click&collect-initiatieven – elke handelaar mag wel afhaling en bezorging aanbieden – en de voedingsretailers hun ding laten doen.