Het beste rundvlees vind je bij de zelfstandige slager. Dat concludeert consumentenorganisatie Test Aankoop op basis van een analyse van 39 stalen vlees afkomstig van lokale slagers, supermarkten en biowinkels.
Vrouwelijke runderen
Test Aankoop vergeleek 39 stukken dunne lende. Tien daarvan kwamen van de grote supermarkten als Colruyt, Carrefour en Delhaize. Elf stalen waren afkomstig van biowinkels als Färm of Bioplanet. De overige 18 stukken vlees werden gekocht bij zelfstandige slagers, waaronder acht biologische slagers, schrijft Het Nieuwsblad.
De steak van de lokale slager scoorde zowel op vlak van kwaliteit als op vlak van smaak het best bij het expertenpanel. Test Aankoop heeft daar ook een verklaring voor: rundvlees bij de lokale slager is meestal afkomstig van vrouwelijke runderen, waardoor het sappiger is en beter smaakt. Supermarkten daarentegen verkopen veel vaker rundvlees van jonge, mannelijke dieren. Die zijn een stuk magerder en het vlees is minder sappig en minder smaakvol.
Bio niet per se beter
Test Aankoop stelde in hetzelfde onderzoek ook vast dat biovlees niet noodzakelijk gezonder of lekkerder is. Dikwijls bevat biovlees zelfs meer (verzadigd) vet. Het betekent weliswaar niet dat biovlees geen troeven heeft, stelt de consumentenorganisatie. Zo is het gebruik van kunstmest of synthetische pesticiden niet toegelaten in de biologische landbouw en bovendien wordt er veel aandacht besteed aan dierenwelzijn.
Tot slot betreurt de consumentenorganisatie dat het niet verplicht is om de officiële benamingen zoals ‘dunne lende‘ te gebruiken om een stuk vlees te benoemen. Daardoor circuleren er in de winkels een heleboel termen (bijvoorbeeld “tournedos” of “steak van de chef”), die het voor de consument zeer moeilijk maken om te achterhalen om welk stuk vlees het precies gaat. De organisatie pleit dan ook voor een verplichting om de officiële benamingen te vermelden op het etiket.