In het FNG-dossier opent het Antwerpse gerecht nu ook het onderzoek naar de Nederlandse vennootschap FIPH. Dat vehikel van voormalig FNG-manager Van de Schoor zou betrokken zijn bij een aandelencarrousel ter waarde van 110 miljoen euro.
Onzichtbaar reservepotje
Tussen 2016 en 2020 vloeide in totaal 110 miljoen euro van FNG naar de vennootschap FIPH, en niemand weet waarom. Documenten of verantwoordingen zijn er niet, ondekte het Antwerpse gerecht, terwijl de FNG-top wel zelf opdracht zou hebben gegeven tot de overschrijvingen. Pogingen om het geld – onder meer afkomstig van obligatieleningen en van investeerder Jos Sluys – net voor het faillissement deze zomer terug te krijgen, leverden niks op, weet De Standaard.
Onderzoeksrechter Theo Byl laat daarom nu ook de betrokkenheid van FIPH onder de loep nemen in het fraudedossier. De vennootschap, waar Rens van de Schoor achter zit, was evenwel niet de eindbestemming van dat geld: vanuit Kapelle werd het doorgestuurd naar een maatschap (STAK) van FNG in Amsterdam. Hier zorgde de modegroep dat het een (fiks) reservepotje had om snel nieuwe overnames te doen of bestaande aandeelhouders die weg wilden uit te betalen. Onder meer Geert Noels, Urbain Vandeurzen en ook Van de Schoor zelf hielden het immers op een gegeven moment voor bekeken als investeerders.
De top van FNG wilde vermijden telkens op de beurs te moeten wachten als er nieuw kapitaal nodig was of tot beleggers de aandelen van uitstappende investeerders wilden overkopen, want dat verliep langzaam en moeilijk. Er was op de beurs amper handel in het aandeel, bericht De Standaard, en daarom zwengelden Penninckx en zijn team de boel zelf maar aan met behulp van stromannen.
Stromannen komen en gaan
Opnieuw wordt daarmee bevestigd wat RetailDetail eerder al schreef, nog voor het faillissement van de groep. Zo valt namelijk ook het verdwijnen van 25,2 miljoen euro te verklaren in het najaar van 2019: FNG kocht toen naar verluidt 1,4 miljoen eigen aandelen terug van Van de Schoor – of zijn plaatsvervanger Gerardus Pilon – tegen 32 euro per aandeel. Op de beurs kelderde de koers evenwel kort daarna tot 14 euro, wat de modegroep een verlies van 25 miljoen euro deed incasseren. Analisten vreesden toen al dat het geen eenmalig ongelukje was.
Een andere stroman zou Kristoff Sel zijn geweest, aangezien de inkoopspecialist met connecties in Azië tegen juli 2018 op korte tijd een belang van 11% had opgebouwd in FNG, maar die participatie tegen november dat jaar plots meer dan halveerde. Nog geen jaar later verdween zijn naam aan het hoofd van de aankoopvennootschap die hij eerder leidde. Ook de naam Van de Schoor verdween in 2017 formeel uit de aandeelhouderslijst, al bleef FIPH wel aanwezig.
Met de opbrengst van zijn aandelenverkoop kocht de bedrijvendokter overigens even later McGregor uit het faillissement, maar die doorstart mislukte na korte tijd. Onder meer voormalig Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn was bij de doorstartpoging medeaandeelhouder en blijft achter als schuldeiser. Ook de huidige eigenaar van FNG-restanten Miss Etam en Steps, Martijn Rozenboom, was bij die overname betrokken.
Aankoopplatform in Hongkong
De namen van Sel en Van de Schoor zijn bovendien nauw verbonden met de “Hongkong dollars” van FNG, de aankoopcentrales in Zwitserland en Hongkong waar ook al 94 miljoen euro moest worden afgeboekt omwille van onduidelijke transacties en schimmige constructies. Het was precies via Rens Van de Schoor dat FNG bij het aankoopplatform terechtkwam: in 2014 kocht de Belgische modegroep niet alleen Steps en Superstar via Van de Schoors holding Coltex, maar ook de bijhorende inkooporganisatie. Samen met Van de Schoor – en Wouter Torfs – zou CEO Dieter Penninckx later nog Brantano overnemen, dit maal via de Belgische vennootschap Mogali.
Of het gerechtelijk onderzoek zich al effectief naar Nederland vertakt en of Rens van de Schoor daarbij persoonlijk in beeld komt, is nog niet geweten. Als onderzoeksrechter Theo Byl echter, zoals voorgenomen, alle constructies wil blootleggen en volledig wil begrijpen waar het bij FNG is misgegaan, zullen de onderzoekers onvermijdelijk ook de grens over moeten steken.