De vakbonden dreigen met rechtszaken, de directie ziet een bemiddelaar niet zitten: het conflict bij Makro houdt nu al weken aan, sinds de aankondiging van enkele kostenbesparende maatregelen.
Naar de arbeidsrechtbank
Een nieuwe aflevering in het aanslepende conflict bij Makro: de vakbonden kondigen aan dat ze met dossiers van werknemers naar de arbeidsrechtbank wil stappen, omdat de werkgever hun arbeidsovereenkomst eenzijdig wil wijzigen. “Het gaat bijvoorbeeld over iemand die voor de functie verkoper werd aangeworven, maar die nu aanvuller wordt of naar de kassa moet. Er is ook een directiesecretaresse die in de winkel wordt geplaatst. Het gaat ontzettend ver,” zegt Myriam Nevelsteen van ACV Puls aan HLN.
Het conflict bij Makro brak uit begin september, toen de directie verschillende maatregelen aankondigde om de te hoge kostenstructuur bij het verlieslatende retailbedrijf aan te pakken. Zo’n 200 tijdelijke contracten worden niet verlengd, de interne organisatie wordt vereenvoudigd, er komen zelfscankassa’s en het assortiment wordt bijgestuurd: het aanbod boeken en tijdschriften wordt verkleind, rookwaren worden tegen 2021 volledig geschrapt.
Onjuiste verhalen
Die maatregelen hebben een grote impact op de uurroosters en functies, maar er was geen sociaal overleg, klagen de vakbonden. Volgens de directie was dat niet noodzakelijk: het volstond de medewerkers te informeren en vragen te beantwoorden. De vakbonden werden herhaaldelijk uitgenodigd op bijzondere ondernemingsraden maar gingen daar niet op in omdat die niet dienen voor onderhandelingen. De directie wil dan weer niet weten van een verzoening via een bemiddelaar. Toch hopen beide partijen op een opening tegen het einde van de week. Volgens topman Vincent Nolf doen er “verschillende onjuiste verhalen” de ronde in de winkels.
De retailer kan stakingen momenteel wel missen als kiespijn: door de verplichte sluiting van de horecasector valt de omzet sterk terug, zowel bij Makro als bij zusterbedrijf Metro, de foodservicegrossier.