Geen loon naar (hard) werken
Kleinhandelaars werken keihard: 57% werkt zes dagen op zeven en 54% staat meer dan tien uur per dag in de winkel (administratie niet eens meegerekend). Dat blijkt uit een onderzoek van het NSZ bij 828 kleinhandelaars uit diverse sectoren.
Dat harde werk lijkt jammer genoeg niet altijd te lonen: kleinhandelaars verdienden in 2012 gemiddeld 18.344 euro netto per jaar, ruim 10% minder dan het gemiddeld inkomen van een zelfstandige (20.492 euro netto per jaar), zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen van de Zelfstandigen.
Ook in de faillissementsstatistieken scoort de sector barslecht: van januari tot eind oktober gingen er dit jaar volgens Graydon al 1.366 kleinhandelszaken over de kop. Enkel de horeca (1.834 faillissementen) en de bouw (1.772 faillissementen) scoren slechter.
Helft al om 18 uur gesloten
Volgens diezelfde bevraging van het NSZ blijkt dat 52% van de kleinhandelszaken sluit om 18 uur, 22% om 18u30 en 16% om 19 uur. Dat is op tien jaar tijd nauwelijks gewijzigd, maar ondertussen is de maatschappij wel geëvolueerd en werken mensen steeds later en almaar minder ‘nine to five’.
Nochtans mogen winkels volgens de wet op de openingsuren open zijn van 5 uur tot 20 uur; op vrijdag of de dag voor een feestdag kan het zelfs tot 21 uur. “In principe mogen kleinhandelaars dus per week 91 uren open zijn. In de praktijk zijn ze echter gemiddeld 68 uren open. Tien jaar geleden was dat gemiddeld 67 uren”, zo becijferde het NSZ.
Openingsuren verschuiven
De zelfstandigenorganisatie komt dan ook met een opmerkelijk voorstel: kleinhandelaars zouden ’s avonds langer open kunnen blijven. “Voor alle duidelijkheid: we willen de handelaars zekerniet aanzetten om nóg meer te werken, want dat is niet doenbaar”, beseft NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.
“Maar we raden hen wel aan om hun openingsuren eens te analyseren in functie van de noden van de klant. Vindt de klant de openingsuren prima, dan hoeven handelaars niets te veranderen, maar indien latere openingsuren hun zaak alleen maar goed zouden doen, kunnen ze nagaan of ze die latere uren ergens anders kunnen compenseren, bijvoorbeeld op een dood moment tijdens de dag.”