Bij gebrek aan duidelijk plan verbieden enkele steden de liquidatieverkoop bij Brantano. Het is nu blijkbaar zelfs voor de overnemer onduidelijk welke winkels vanHaren precies in handen krijgt. Misnoegde medewerkers startten een petitie.
Geen plan van aanpak
Op de vierde dag van de uitverkoop bij Brantano zouden de winkels woensdag om 11u de deuren openen, maar niet alle vestigingen mochten uiteindelijk opengaan. In een aantal gemeenten kreeg de schoenenketen van de burgemeester een verbod: in Mechelen moeten de vestigingen (zowel Noord als Zuid) de komende dagen gesloten blijven.
Ook in Halle blijft de winkel op gemeentelijk bevel dicht, terwijl de winkel voor het eerst zou meedoen aan de uitverkoop. Hoewel veilinghuis Moyersoen eerder zei constructieve gesprekken te voeren met de burgemeesters, verklaren zij nu tegenover het Nieuwsblad geen structureel plan te hebben ontvangen over de corona-aanpak in en rond de winkels.
Weet vanHaren het zelf wel?
Ondertussen is er evenmin duidelijkheid over de overname door vanHaren-moeder Deichmann. Die plant vanaf 1 oktober 43 vestigingen van Brantano om te bouwen tot vanHaren-winkels, maar de overnemer geeft nog niet vrij hoeveel werknemers en welke locaties zo concreet worden gered. Alleen dat geen enkele vestiging in Franstalig gebied gered wordt, is bekend geraakt.
Volgens de vakbonden, die dinsdag een gesprek hadden met de directie van vanHaren, weet de overnemer zelf amper meer. De afgevaardigden werden gevraagd meer informatie te geven over de werknemers en hun arbeidsvoorwaarden, meldt De Tijd, terwijl de directie zelf niet scheen te weten welke locaties worden overgenomen, noch hoeveel werknemers het betreft. De curatoren van FNG weerleggen dat echter en stellen dat de locaties en het aantal jobs wel degelijk geweten is, maar dat het niet aan hen is om hierover te communiceren. De concurrerende keten Bristol heeft inmiddels laten weten interesse te hebben in panden die vanHaren niet overneemt, maar de schoenenretailer noemt daarbij geen aantallen.
“Arrogante, liegende veilingmeester”
In een petitie aangemaakt “voor Brantano-medewerkers”, die mee wordt verspreid door vakbond ACV Puls, uiten werknemers alvast hun ongenoegen. In een vlammende oproep eisen de initiatiefnemers transparantie over de uitverkoop, een rechtvaardige verloning tijdens de uitverkoop en “een deftige overnemer”.
De aanklacht richt zich vooral tot de “arrogante, liegende veilingmeester” Moyersoen, maar vraagt ook dat Brantano in België blijft met een overnemer “die zo veel mogelijk winkels overneemt en die ook denkt aan de tewerkstelling”. De petitie heeft inmiddels ruim 300 van de 500 beoogde handtekeningen verzameld, maar zegt niet wat daar vervolgens mee zal gebeuren.
Ondertussen hebben de curatoren voor de winkelmedewerkers een loonsverhoging van 5% bruto bedongen bij Moyersoen. Aangezien er volgens het veilinghuis nog “miljoenen stuks” in voorraad zijn, zal de uitverkoop immers nog tot eind september duren. Het is dus belangrijk om het personeel te motiveren, zeker gezien de grote drukte bij de uitverkoop.