Banenverlies op Franse thuismarkt en daarbuiten
Bij La Redoute werken nu nog 3.300 mensen: 2.400 in Frankrijk en 900 in het buitenland. Het lijkt erop dat er in beide segmenten banen zullen sneuvelen.
In België heeft La Redoute een hoofdzetel in Estampuis, waar nog 150 mensen werken. Wat het lot hiervan wordt, is nog niet duidelijk. De directie heeft tot nog toe alleen met de Noord-Franse vakbonden gesproken. Bij een eerdere herstructurering in 2011 sloot het logistiek centrum in Dottenijs al zijn deuren.
Onderneming op de dool
La Redoute bleef te lang hangen bij zijn oorspronkelijke activiteit als postorderverkoper en miste daardoor de opkomst van de onlineverkoop. In 2008 werkten bij het concern nog zowat 5.000 mensen. Toen volgde een grote reorganisatie, waarbij 672 mensen collectief werden afgedankt. Tevens werden de activiteiten bijgestuurd in de richting van webverkoop.
Desondanks blijft de onderneming op de dool: de jongste vijf jaar is de omzet met een derde teruggelopen tot zowat 1 miljard euro en elk jaar werd een verlies van zowat 50 miljoen euro geleden.
Te koop voor symbolische euro
La Redoute maakt deel uit van de groep Kering, maar die is op zoek naar een overnemer omdat het zich wil concentreren op luxegoederen, met merken als Gucci en Yves Saint Laurent en sportkleding Puma in de portefeuille. Als kandidaat-overnemers worden de investeringsfondsen OpCapita en HIG Capital en het vastgoedbedrijf Altarea Cogedim genoemd.
Eerder meldde het persagentschap Reuters dat Kering bereid is om minstens 300 miljoen euro in La Redoute te pompen om het bedrijf verkoopklaar te maken. Het bedrijf zou dan worden verkocht voor een symbolische euro. Vakbondsafgevaardigde Thierry Bertin zei aan het persbureau AFP dat Kering tegen midden november de toekomstige overnemer moet bekendmaken.