Euro Shoe Group vraagt het statuut van bedrijf in moeilijkheden aan: door de coronacrisis ziet de eigenaar van Bristol zich genoodzaakt tot veertig extra winkels te sluiten in de komende jaren. De schoenenketen eindigde 2019 met verlies en dat zal ook dit jaar zo zijn.
Ontslagen en sluitingen
Bristol (vroeger bekend als Shoe Discount) gaat verder reorganiseren. Nu moedergroep Euro Shoe Group het statuut van bedrijf in moeilijkheden heeft, kan het mensen ontslaan met behulp van een SWT-regeling, de tegenwoordige versie van het brugpensioen. In juli werden al vijf medewerkers ontslagen, maar in het volgende anderhalf jaar worden meer banen geschrapt. Dat bevestigt CEO Elise Vanaudenhove aan De Standaard, al zal het volgens de topvrouw niet om “gigantische aantallen” gaan.
Wel gaat Vanaudenhove ervan uit dat een veertigtal winkels de deuren zal moeten sluiten in de komende drie jaar. Van twintig is dat al zeker, voor de overige helft wordt de score continu opgevolgd. Nog voor Nieuwjaar zou ESG zeventien winkels sluiten. Ondertussen wordt met de winkeleigenaars onderhandeld over huurverlagingen. In Nederland mikt de schoenenverkoper op relocaties. Vorig jaar sloot de keten ook al tien winkels in België, acht in Nederland en een in Luxemburg.
Plan van vier jaar
ESG werkt aan een vierjarenplan, waarbij het vooral wil investeren in de backoffice. De Bristol-moeder wil met name betere rapportering, een geautomatiseerd magazijn en beter voorraadbeheer en -distributie. Het bedrijf gaat dit najaar op zoek naar middelen voor die investeringen, zowel bij de huidige (familiale) aandeelhouders als bij “een aantal partners die we aangesproken hebben”.
In 2019 boekte Bristol een nettoverlies van 6,2 miljoen euro en daalde de omzet van 197,5 miljoen naar 183,7 miljoen euro. Toch hoopt de retailer terug te gaan naar een omzet van minstens 200 miljoen euro en ziet ze de eerste vruchten van de ommekeer: het operationeel verlies bedroeg met 1,7 miljoen euro onder nul al minder dan de 2,6 miljoen euro verlies een jaar eerder.
De verwachting om dit jaar winstgevend te eindigen, heeft Vanaudenhove door de coronacrisis evenwel moeten bijstellen. Hoewel het feit dat de meeste vestigingen baanwinkels zijn een voordeel oplevert, rekent Euro Shoe nu pas in 2021 op winst.