FNG, de moeder van Brantano en Miss Etam, vraagt het faillissement aan voor een (groot) deel van zijn activiteiten. Het is de modegroep niet op tijd gelukt investeerders of overnemers te vinden. In Nederland is uitstel van betaling aangevraagd.
Gedeeltelijk faillissement
FNG heeft geen externe middelen gevonden om het bedrijf recht te houden: de geplande reorganisatie wordt omgezet in een faillissementsaanvraag. Dat maakt de Brantano-moeder bekend in een bijzondere ondernemingsraad met de vakbonden. Bij de groep werken zowat 3000 mensen.
Het gaat weliswaar om een gedeeltelijk faillissement: in België leggen Brantano, Fred & Ginger en het vroegere Coltex de boeken neer, zo bericht De Standaard. Voor “een reeks” (nog niet nader genoemde) Nederlandse onderdelen is uitstel van betaling aangevraagd. Moedervennootschap FNG NV en de Zweedse activiteiten van Ellos zijn daarentegen niet betrokken in het faillissement. Ook het Belgische merk CKS blijft gespaard.
Toekomst voor losse onderdelen
Achter de schermen wordt ondertussen gewerkt aan een doorstart van losse onderdelen: “De FNG-groep drukt de hoop uit dat deze onvermijdelijke stap niet het einde betekent voor de volledige activiteiten van de groep”, tipt de directie alvast.
Het klopt immers dat een consortium van vroegere aandeelhouders, waaronder Wouter Torfs en Emiel Lathouwers, onder aansporen van ex-CEO Dieter Penninckx een bod wou doen op de Benelux-activiteiten. Ze vroegen daarbij echter een tegemoetkoming van de banken, maar die eisten eerst een externe waardebepaling van het bedrijf. Ook zouden er meerdere overnamekandidaten zijn voor Brantano.
De tijd ontbrak om nog zonder faillissement tot een oplossing te komen: de groep zocht dringend 70 miljoen euro, onder andere om de bestelde wintercollecties mee te betalen. Morgen moest FNG ook een lening van 20 miljoen euro aflossen. In een persbericht legt de directie de schuld vooral bij de banken: “Nadat de banken hebben aangegeven geen bijkomende financiering te willen verstrekken aan de FNG-groep, hebben zij sommige uitstaande kredieten opgeëist en de bankrekeningen geblokkeerd. Verscheidene vennootschappen van de FNG-groep beschikken hierdoor niet langer over de vereiste middelen om te betalen en hun activiteiten verder te zetten”, klinkt het.