Hema heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar zijn omzet met bijna een kwart zien dalen. Het bedrijf heeft wel overeenstemming bereikt over een schuldvermindering en spreekt in dit verband van een belangrijke mijlpaal.
Zwaar kwartaal, maar herstel ingezet
Hema werd zwaar getroffen door de coronacrisis: vele buitenlandse filialen moesten verplicht de deuren sluiten, maar ook in Nederland viel de verkoop terug. Globaal nam de omzet in de periode van februari tot en met april met 24,7% af tot 224,8 miljoen euro. In België en Frankrijk liep het omzetverlies op tot zowat de helft, terwijl de schade in Nederland beperkt bleef tot 16%. De online opbrengsten verdubbelden wel. De aangepaste operationele winst bedroeg 18,0 miljoen euro, een daling van 62,9% tegenover dezelfde periode vorig jaar.
Volgens Hema heeft de verkoop zich sinds medio mei wel stevig hersteld. De omzet van juni zou zelfs boven het niveau van vorig jaar zijn uitgekomen.
Schuldreductie
Op 15 juni bereikte Hema een overeenkomst met een groep obligatiehouders over een schuldvermindering, waarbij eigenaar Marcel Boekhoorn zijn controle over het bedrijf verloor. De winkelketen deelt nu mee dat meer dan 85% van de ‘Senior Secured Note’-houders de deal steunt.
“Na het bereiken van overeenstemming met onze belangrijkste obligatiehouders hebben we nu weer een belangrijke stap gezet. We hebben meer dan de benodigde steun van onze obligatiehouders weten te vergaren om het proces voort te zetten en zo Hema weer financieel gezond te krijgen”, zegt CEO Tjeerd Jegen in een persbericht.
Het akkoord heeft tot gevolg dat Hema geen rente meer zal betalen over de bestaande Senior Secured Notes en de Senior Notes. Ook de rente die normaal op 15 juli moest betaald worden, valt daardoor weg, schrijft De Aandeelhouder.
Overname
Volgens de NOS lopen er de komende weken verschillende procedures “waardoor de schuldeisers hopen formeel eigenaar van het warenhuis te worden.” Daarnaast zijn ze ook volop op zoek gegaan naar een nieuwe overnemer voor het bedrijf.
Blokker-eigenaar Michiel Witteveen liet zijn interesse al eerder optekenen, maar ook investeringsfonds Parcom en Ahold Delhaize zouden kandidaat-overnemer zijn, schrijft De Telegraaf.