Voedselfraude “structureel en groeiend probleem”
Het werd lange tijd afgedaan als een ‘urban legend’, maar volgens de Nederlandse CDA-politica zit er toch een grond van waarheid in: soms zijn calamares geen inktvisringen, maar varkensanus. Esther de Langhe is ervan overtuigd dat de voedselschandalen van de voorbije jaren (paardenvlees in runderlasagne, biologische eieren die dat niet blijken te zijn en nog zo meer) geen losstaande incidenten zijn.
Onderzoek van het Europees Parlement toont aan dat voedselfraude een structureel en groeiend probleem is in de EU. Met olijfolie zou het meest worden gefraudeerd, gevolgd door vis en biologische producten. In de top-10 van meest fraudegevoelige producten staan ook nog honing, kruiden en wijn.
Georganiseerde misdaad, te kleine pakkans
Met voedselfraude is veel geld te verdienen, en dus hoeft het niet te verwonderen dat de georganiseerde misdaad er zich mee bezighoudt. “Dat maakt het probleem van voedselfraude nog zorgelijker, naast de risico’s die het vormt voor de consument”, zegt ze in de Nederlandse krant BN De Stem. Al wil de politica zeker geen paniek zaaien: “Een Europeaan heeft 260 keer meer kans om te sterven aan griep dan aan onveilig voedsel.”
Volgens de Langhe is de pakkans gewoon veel te klein: “Hoewel de voedselketen internationaal is, zijn controles nauwelijks grensoverschrijdend. Voor de Europese Commissie is voedselfraude een blinde vlek. De huidige straffen schrikken amper af, omdat de boetes vaak lager zijn dan de winst die fraude oplevert.” Bovendien is “de opsporing veel te braaf. Inspecteurs moeten gaan denken als politieagenten.”