Tot 6 dagen per jaar extra vakantie
De sociale partners van de voeding proberen via meer vakantiedagen op het einde van de loopbaan – drie tot zes dagen per jaar – een eind te maken aan de grote populariteit van brugpensionering onder de arbeiders, zo schrijft De Standaard vandaag.
“Bij ons blijft het aantal bruggepensioneerden nog altijd stijgen, a rato van 250 aanvragen per jaar”, verklaart Chris Moris van werkgeversorganisatie Fevia de opmerkelijke innovatie. Meer vakantiedagen om op adem te komen moeten er voor zorgen dat oudere medewerkers langer aan de slag blijven en hun jarenlange ervaring ten dienste blijven stellen van het bedrijf.
Het afremmen van de appetijt voor brugpensioen vormt samen met het optrekken van het aanvullende pensioen (met 0,22% tot 1,67%) de grote leidraad van de nieuwe sectorale cao voor de voeding. Het sectorakkoord geldt voor twee jaar en slaat op 60.000 arbeiders.
Haantje-de-voorste
De onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers over de tweejaarlijkse sectorale cao’s zijn dit keer heel laat op gang gekomen, omdat de werkgevers eerst duidelijkheid wilden over de prijs van het eenheidsstatuut, dat een einde moest maken aan de discriminatie tussen arbeiders en bedienden en waarvoor de regering eind september het licht op groen zette.
Dat net de voedingssector als eerste uitpakt met een grote sectorale cao, is opvallend. “We zijn traditioneel geen haantje-de-voorste bij het afsluiten van de tweejaarlijkse cao’s”, geeft Chris Moris toe. De Fevia-topman vermoedt dat de vakbonden alles op alles zetten om zo snel mogelijk cao’s af te sluiten in sectoren die het nog goed doen, zoals de voedingsindustrie.