Nieuw verdeelcentrum tweemaal zo groot
Het nieuwe distributiecentrum moet dat van Bornem vervangen, waar de Duitse warenhuisgroep zijn eerste verdeelcentrum vestigde toen die in 1995 de Belgische markt betrad. Nu is het gebouw echter aan vervanging toe: uitbreidingsmogelijkheden waren er niet, het kon ook geen koelruimte aanbieden en het was evenmin duurzaam.
Het nieuwe distributiecentrum van Sint-Niklaas is een pak ruimer en biedt meer mogelijkheden. In totaal beslaat het 45.000 m², de oppervlakte van zes voetbalvelden en bijna het dubbele van in Bornem. Het bestaat uit twee gebouwen: een eerste van 35.000 m², waarvan 10.000 m² gekoelde ruimte, dient voor de opslag van het voedingsaanbod; het tweede pand voor de opslag van non-food.
Premier gestrikt voor opening
Het nieuwe distributiecentrum vergde een investering van meer dan 50 miljoen euro, voldoende om de officiële opening te laten doen door premier Elio Di Rupo. Naast het distributiecentrum investeerde Lidl dit jaar trouwens nog eens 100 miljoen euro in zijn uitbouw in ons land.
Eens op kruissnelheid zal het nieuwe distributiecentrum 170 aan-en afrijdende vrachtwagens per dag kunnen behandelen. Om de hinder daarvan zoveel mogelijk te beperken, pleit het bedrijf voor een snelle aanleg van de Oostelijke tangent in Sint-Niklaas, die het verkeer vanuit het Europark Zuid onmiddellijk naar de E17 moet leiden. Vooralsnog staat die voor 2017 of 2018 op de agenda.
Dertig extra banen
In het nieuwe distributiecentrum zullen honderd mensen aan de slag kunnen. Zeventig mensen komen over van het distributiecentrum in Bornem, de andere dertig is de netto aangroei van de tewerkstelling. Het nieuwe distributiecentrum biedt ook ruimte voor toekomstige expansie. Bovendien kocht Lidl recentelijk nog een aangrenzend stuk grond van 25.000 m² om uitbreidingen mogelijk te maken.
Met de uitbouw van Sint-Niklaas is het werk trouwens niet af: tegen volgend voorjaar wordt ook het distributiecentrum van Genk uitgebreid met een nieuwe diepvriesafdeling. Dat brengt tien nieuwe jobs met zich. Het duidt ook op een wijziging in het beleid van de distributeur: tot nog toe liet die zijn diepvrieswaren immers extern bewaren.
Naast Sint-Niklaas en Genk heeft Lidl ook nog distributiecentra in Courcelles en Gullegem. Met vier platformen worden de driehonderd winkels van het bedrijf in België en Luxemburg beleverd.