Speelgoedketen Maxi Toys vraagt bescherming tegen schuldeisers aan. De keten raakte vorig jaar in de financiële problemen na een kortstondige overname door het Portugees investeringsfonds Green Swan, nu doet de coronacrisis ze de das om.
Maanden zonder financiering
Speelgoedketen Maxi Toys start bij de ondernemingsrechtbank van Bergen (Mons) de aanvraagprocedure op om gerechtelijke bescherming te krijgen, maakt de retailer zelf bekend. “Het is met pijn in het hart, na jaren hard werken en vechten voor Maxi Toys, dat ik dit besluit moet nemen. Maar met deze procedure bescherm ik nu het bedrijf om de toekomst voor zoveel mogelijk werknemers en winkels te verzekeren”, zegt CEO Alain Hellebaut aan de RetailDetail-redactie.
Maxi Toys werd begin vorig jaar, na bijna dertig jaar in handen van Blokker Holding, overgenomen door het Portugees investeringsfonds Green Swan. Sindsdien hinkt het bedrijf achter de broodnodige financiering aan, zegt topman Hellebaut: “Na maanden opereren zonder financiering van voorraad kwam onze voorraadpositie op een historisch dieptepunt”. In september 2019 lijfde nieuwe Blokker-eigenaar Michiel Witteveen de speelgoedketen opnieuw in, maar het kwaad was geschied: door het eerder gebrek aan financiering konden de eindejaarvoorraden niet op tijd worden ingekocht en moest Maxi Toys het feestseizoen (goed voor 50% van de jaaromzet) met amper 70% beschikbaarheid starten.
Kostbare tijd verloren
Ook de integratie van het zwaar verlieslatende Bart Smit door Green Swan en druk op de verkoop in 2019 zorgde ervoor dat Maxi Toys het jaar, volgens Hellebaut “voor het eerst in zijn geschiedenis”, afsloot met verlies. De coronacrisis komt nu als klap op de vuurpijl: sinds 14 maart verloor het bedrijf zo’n 30 miljoen euro aan omzet, een daling van 93% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Ondanks de steun van enkele ’trekkers’ (Sogepa in België en Banque de France) wist de speelgoedretailer niet op tijd financiering krijgen voor het werkkapitaal. Het valt de topman op dat banken geen enkel risico willen nemen en (te) lang op zich laten wachten. “We hebben kostbare tijd verloren”, klinkt het: “Hoe kan de retail in deze omstandigheden functioneren?” Het is een vraag die RetailDetail-oprichter Jorg Snoeck zich ook al stelde: nog meer retailers zullen wellicht in hetzelfde schuitje terechtkomen, waarschuwde hij nog.
Fysieke speelgoedwinkels blijven
Niettemin gaan de winkels van Maxi Toys op 11 mei straks gewoon open en zal er noch voor klanten noch voor medewerkers iets veranderen. De keten hoopt in de komende maanden investeerders of financiering te vinden om zoveel mogelijk winkels en medewerkers te vrijwaren. Voor fysieke speelgoedwinkels blijft immers een plaats, gelooft Hellebaut: behalve in Nederland bedraagt het online-aandeel in geen enkel land meer dan 40%. Impulsverkoop en service blijven er belangrijk, meent de CEO.
Ook in Frankrijk wil Maxi Toys de gerechtelijke beschermingsprocedure opstarten, maar dat kan er pas na 11 mei. De keten heeft in totaal meer dan 200 winkels en 1200 medewerkers in België, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland.