De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) laakt de manier waarop de eigenaars van Action en Hunkemöller omgaan met de crisis. Volgens de lobbyclub van private equity wentelen ze de gevolgen van de coronacrisis te snel en eenzijdig op anderen af.
Eenzijdige beslissingen
Action, dat eigendom is van de Britse investeerder 3i, verlengde onlangs eenzijdig de betalingstermijn aan leveranciers met een maand tot 90 dagen. De koopjeswinkelketen nam die maatregel om de sterk gedaalde inkomsten ten gevolge van de coronacrisis enigszins te compenseren. Lingerieketen Hunkemöller, dat gecontroleerd wordt door de Amerikaanse investeerder Carlyle, besloot zelfs om helemaal geen huur meer te betalen.
“Private equity moet zich als geen ander netjes gedragen”, vinden Annemarie Jorritsma en Tjarda Molenaar, respectievelijk voorzitter en directeur van de NVP. “Er is een tijd na corona. Wij zijn van de lange termijn. Dus je moet nu rekening houden met de consequenties van jouw beslissingen voor later”, zeggen ze aan het FD.
De NVP heeft Action inmiddels op de vingers getikt voor het verlengen van de betalingstermijn. In Nederland geldt immers een maximale betalingstermijn van 60 dagen aan Mkb-bedrijven. “Ze hebben zichzelf gelukkig snel gecorrigeerd”, zegt Jorritsma.
Negatief imago
De NVP vreest vooral dat de fouten van enkele investeerders negatief zullen afstralen op de hele sector, die al met een negatief imago kampt. Zo’n 1.400 bedrijven in Nederland zijn momenteel in handen van investeringsmaatschappijen. Kapitaalverschaffers, zoals pensioenfondsen, zouden zich wel eens van private equity kunnen afkeren uit maatschappelijke overwegingen, meent Molenaar. “Beleggers willen hun geld maatschappelijk verantwoord investeren. Dat betekent ook dat je netjes omgaat met partners als leveranciers en verhuurders. Nu is het dus de tijd om dat te laten zien.”
Action-eigenaar 3i heeft naar eigen zeggen “juist heel netjes gehandeld”, door de maatregelen voor Mkb-leveranciers na de kritiek snel terug te draaien. Volgens het bedrijf zijn kleine leveranciers daardoor nooit later betaald.
Hunkemöller wijst dan weer op de gigantische impact van de winkelsluitingen. De lingerieketen stelt dat het niet mogelijk was om eerst met alle 150 Nederlandse verhuurders te onderhandelen. “Inmiddels betalen we pandeigenaren naar rato van onze winkelomzet”, voegt het bedrijf eraan toe.