Er is geen zekerheid, enkel een mogelijkheid, dat winkels op 11 mei kunnen heropenen, heeft premier Sophie Wilmès zondag verduidelijkt. Die onzekerheid is niet naar de zin van de retailsector, nu het water veel winkelbedrijven aan de lippen staat.
Onenigheid tussen experts en politici
Na de fel bekritiseerde persconferentie van vrijdagavond leek het voor sommigen nochtans duidelijk: vanaf 11 mei zouden alle winkels, zonder uitzondering, weer mogen openen. Zondag bleek het belang van die voorwaardelijke wijs: virologen vinden de vastgelegde datum te vroeg en pleiten eerder voor een gespreide heropening. Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus moet eerst naar beneden, liet Marc Van Ranst al snel weten. Zondagochtend bevestigde premier Wilmès in het televisieprogramma De Zevende Dag die visie: “Er is geen zekerheid dat de winkels zullen opengaan in de volgende fase van de exitstrategie, enkel een perspectief. Het hele plan is voorwaardelijk.”
Het lijkt erop dat experts en politici het hierin toch wat oneens zijn. In hetzelfde programma verdedigde vicepremier Alexander De Croo immers de beslissing om alle winkels tegelijk te laten heropenen: “We wilden niet opnieuw zeggen dat sommige winkels wél open gingen en andere niet. Ik begrijp de bezorgdheid, maar ik hoor vooral veel goesting van ondernemers die willen tonen dat ze het vertrouwen waard zijn. Wij geven hen dat vertrouwen.”
Sectorfederaties Comeos en Unizo wijzen erop dat de winkels in Nederland de hele tijd wél probleemloos open mochten blijven, en dat de recente heropening in Duitsland evenmin tot een overrompeling heeft geleid. “We zijn klaar om veilig weer open te gaan”, luidt het. De onzekerheid is in elk geval een flinke streep door de rekening van de retailers die zich momenteel volop voorbereiden op een veilige heropening, en die eigenlijk liefst al op 4 mei de deuren weer hadden willen openen. Ze staan al sinds 18 maart op non-actief: de kosten blijven lopen, de inkomsten zijn weggevallen. Heel wat retailbedrijven staan op omvallen, ook al omdat de banken talmen met kredietlijnen.