(update) Vlakbij de bron van Bru wil de Colruyt Group eigen bronwater uit de grond diepen. In het Luikse Stoumont heeft de retailer een aanvraag ingediend voor pompproeven, met als doel er eigen Boni-spuitwater te gaan produceren.
Ongebruikte waterbronnen
In het gehucht La Platte heeft Vlevico een milieuvergunning aangevraagd om op een stuk grond van een hectare gedurende achttien maanden boorproeven te doen. Op het terrein zijn twee waterputten, die al een twintigtal jaar bestaan maar nog nooit zijn geëxploiteerd. Dat bericht RTBF.
Het bedrijf dat het water wil gaan pompen, is geen onbekende. Het is namelijk de vennootschap waarmee Colruyt vlees inkoopt en levert aan zijn slagers, en waarin het ook andere voedingsactiviteiten onderbrengt.
Spuitwater uit de Ardennen
Dit keer zou de supermarktgroep met Vlevico van plan zijn om bruiswater voor huismerk Boni uit de Luikse grond te diepen. Op dit moment komt het Boni-water uit Frankrijk, maar zoals vaker zou de Colruyt-groep de voorkeur geven aan een kortere keten.
Ook de locatie is strategisch: de site ligt op slechts anderhalve kilometer van een waterwinningsgebied van Spadel-dochtermerk Bru. In het openbare onderzoek dat momenteel loopt, heeft die waterfabrikant zich dan ook al tegen het verzoek uitgesproken, zelfs al gaat het nog maar om testboringen.
Uit eerdere proeven zou immers al zijn gebleken dat zo’n boorproeven voor vervuiling en zelfs opdroging kunnen zorgen. “Er is een risico dat oppervlaktewater in onze bron komt”, zegt Christophe Scharpé op Radio 1. “Dat is al aangetoond in de jaren negentig, toen er al boorproeven zijn geweest. Toen hebben we ook gemerkt dat onze bron tijdelijk opdroogde.” Als het water van Bru in aanraking komt met oppervlaktewater, riskeert de Spadel-dochter haar claim op natuurlijk mineraalwater te verliezen.
“Eerst resultaten afwachten”
In een reactie zegt Colruyt Group dat z’n R&D&I-afdeling voortdurend op zoek is naar nieuwe, innovatieve oplossingen voor verschillende uitdagingen: “Water is daar één van, en we zijn al in verschillende waterprojecten actief, bijvoorbeeld wat betreft het opzuiveren van afvalwater in ons vleesverwerkend bedrijf Fine Food Meat. Het innovatieproject in Stoumont kadert ook binnen deze R&D-activiteit,” aldus woordvoerder Hanne Poppe.
“We willen in alle discretie werken aan een haalbaarheidsstudie rond waterwinning in de streek. We gaan nu geen verdere uitspraken doen over de toekomst want we willen eerst en vooral de resultaten van deze studie afwachten, die twee jaar in beslag zal nemen. We zullen daar dan ten gepaste tijde over communiceren.”