Als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus liggen winkelketens en eigenaars van winkelpanden op ramkoers: retailers besluiten eenzijdig om geen huur meer te betalen. Dat is niet naar de zin van de vastgoedsector. Toch blijven de lijnen open.
Tegemoetkomingen gevraagd
Steeds meer non-food retailers laten weten dat ze de huur niet zullen betalen, zolang hun winkels verplicht gesloten blijven als gevolg van de coronacrisis. In België gaat het onder andere om Schoenen Torfs, JBC, Bristol en FNG (Brantano), meldt De Tijd. In Nederland komen C&A, Hunkemöller en WE met dezelfde boodschap. Ook grote internationale groepen als Inditex (Zara) en H&M stuurden eerder al een gelijklopende mededeling de wereld in. Primark liet zopas weten dat het de komende kwartaalhuur niet betaalt om zo vastgoedeigenaars te dwingen om de onderhandelingen te openen.
Hun redenering is helder: dit is een situatie van overmacht en ook een gedeelde verantwoordelijkheid. De winkels genereren geen inkomsten meer, dus kan er ook geen huur worden betaald. Bovendien verwachten retailers ook na de pandemie tegemoetkomingen om de crisis te boven te komen. Modeketen C&A, die al een tijdje in financiële moeilijkheden zit, heeft per brief aan verhuurders laten weten dat ze rekent op een verlaging van de huurprijzen en andere huurlasten gedurende de hele periode dat de keten zijn bedrijfsvoering weer opbouwt naar het niveau van voor de crisis, meldt De Telegraaf. Verhuurders die niet binnen de vijf dagen bezwaar aantekenen, worden geacht akkoord te gaan met het voorstel van de retailer.
Solidair opstellen
Grote winkelketens gaan ervan uit dat ze zich in een sterke onderhandelingspositie bevinden tegenover de vastgoedeigenaars: ze vertegenwoordigen immers een belangrijk volume aan huurinkomsten, en dat in een markt die al een tijd onder druk staat, met dalende tophuurprijzen en toenemende leegstand, ook op toplocaties.
Toch spelen niet alle huurders het even bot. “We willen samen solidair tot een oplossing komen, waarbij iedereen evenveel zweet”, zegt JBC-topman Bart Claes in De Tijd. Ook Elise Vanaudenhove van schoenwinkelketen Bristol roept op tot wederzijdse flexibiliteit: “Van onze particuliere verhuurders krijgen we begrip. Dat is veel minder zo bij de grote vastgoedgroepen. Wij huren winkelpanden, maar mijn familie verhuurt ook zelf winkelpanden. We zullen ons solidair opstellen ten opzichte van onze huurders.”
Oproep tot dialoog
Handelsfederatie Comeos pleit bij de Belgische overheid met aandrang voor extra maatregelen. Topman Dominique Michel: “Erken deze crisis als overmacht voor een periode van drie maanden, zodat winkels hun huur nu niet hoeven te betalen. Dat moet uiteraard in samenspraak met de vastgoedsector.”
Koen Tengrootenhuysen, vastgoeddirecteur bij Decathlon en tevens voorzitter van Retail Forum Belgium (RFB), wil de zaken niet op de spits drijven: “Nu we geen handel meer kunnen voeren, kunnen we inderdaad ook geen huurgelden meer betalen. We adviseren onze leden om individuele gesprekken aan te gaan met hun verhuurders en naar oplossingen te zoeken om samen deze crisis te boven te komen,” zegt hij aan RetailDetail. “Er moet solidariteit zijn in de hele keten: als we hierna snel een doorstart willen maken, moeten beide partijen het hoofd boven water kunnen houden.” RFB kijkt naar de overheid en de financiële sector: zij moeten maatregelen nemen om ook de vastgoedontwikkelaars en -eigenaars te beschermen. Een mogelijke optie is het “bevriezen” van de huurcontracten gedurende de crisisperiode. Dan zou niemand financieel nadeel ondervinden. Bovenal pleit Tengrootenhuysen voor rust: “We moeten hier samen doorheen.”
In Nederland hebben sectororganisaties uit de retail- en vastgoedbranche een gezamenlijke oproep gelanceerd, waarbij ze vragen om de rust te bewaren en het gezond verstand te blijven gebruiken. Ze pleiten voor een gezamenlijke kortetermijnoplossing voor de acute liquiditeitsproblemen die nu ontstaan. Op langere termijn kan er dan gewerkt worden aan oplossingen ‘op maat’. Concreet pleiten de betrokken partijen ervoor om de huur tot minstens 20 april uit te stellen, geen herinneringen te sturen, geen boetes of rente aan te rekenen over die uitgestelde betalingen, en kwartaalhuren aan te passen naar maandhuren. Retailers die minder dan 25% omzet verlies lijden, blijven buiten deze discussie.
Niet teveel eisen
En de vastgoedeigenaars? Die zijn terughoudend. “We bekijken geval per geval”, zegt Kasper Deforche van Wereldhave Belgium. Dat is ook de lijn die het vastgoedbedrijf aanhoudt in Nederland. Toch sluit hij niet uit dat hij in enkele gevallen de juridische piste zal bewandelen. “Ook wij moeten leningen afbetalen.”
“We willen onze partners helpen, maar niet tegen elke prijs”, zegt ook Jan De Nys van Retail Estates. Hij verwacht van huurders een plan voor een succesvolle doorstart en wil niet weten van bedrijven die teveel eisen: “Grote ketens zoals McDonald’s en Pizza Hut krijgen nul procent korting. Ik ga ook geen bijna-failliete bedrijven subsidiëren.” Vastgoedfonds Qrf “staat klaar om samen met de huurders evenwichtige oplossingen te vinden om ervoor te zorgen dat beide partijen deze crisis kunnen doorstaan”, zo staat vanochtend in een persbericht.