Nu de winkels in België en elders verplicht dicht blijven, bekijken retailers hoe ze het omzetverlies kunnen opvangen. Daarbij kijken ze ook naar de huurcontracten, betaaltermijnen en andere afspraken met leveranciers.
Bestellingen geannuleerd
De financiële gevolgen van de corona-uitbraak zijn rampzalig voor non-foodretailers. Ze zien hun omzet wegvallen, maar de vaste kosten blijven lopen. En dat terwijl heel wat bedrijven in de sector het al niet breed hadden. Voor de medewerkers is er de oplossing van de tijdelijke werkloosheid – al krijgt de RVA momenteel de tsunami aan aanvragen niet verwerkt. De huurcontracten en de afspraken met leveranciers blijven in principe wel lopen. Een onhoudbare situatie: heel wat retailmanagers zitten dan ook met de handen in het haar.
Verschillende leveranciers krijgen van hun retailklanten nu daarom de vraag om solidair te zijn, verneemt RetailDetail. Winkelketens in België en Nederland vragen om de betaaltermijnen te verlengen. Action bijvoorbeeld verlengt zijn betalingstermijn eenzijdig van 60 naar 90 dagen en annueert bestellingen in België en Frankrijk, meldt het FD. Ze zijn niet de enige. Op die manier hopen retailers de verplichte sluitingsperiode te overbruggen. Lopende bestellingen worden uitgesteld of gewoonweg volledig geannuleerd. Bepaalde seizoensproducten en -collecties bijvoorbeeld zullen binnen twee maanden wellicht minder relevant zijn. Niemand heeft er vandaag immers zicht op wanneer de verkoop kan hervatten.
“Gezamenlijke verantwoordelijkheid”
Bovendien vragen verschillende winkelketens hun verhuurders om de huurlast te herzien of te laten vallen. Onder andere H&M heeft daarover al een statement gepubliceerd: “Voor H&M Group heeft dit (de coronacrisis, red.) geresulteerd in de sluiting van meerdere getroffen winkels in verschillende steden en landen en een grote daling van de passage op veel locaties. We zien het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ons en onze partners om een financieel stabiele en duurzame toekomst voor onze bedrijven te waarborgen. Daarom vragen we om verlichting van de huurprijzen en lasten in deze periode.” Debenhams, een noodlijdende warenhuisketen, vraagt zelfs om vijf maanden huurcompensatie wegens de pandemie.
De meeste vastgoedvennootschappen zien daardoor nu hun beurskoers sterk dalen: beleggers vragen zich af of huurders überhaupt nog zullen kunnen betalen. In De Tijd lijkt Jan De Nys, CEO van Retail Estates, nog niet te panikeren: de huren voor maart zijn al betaald, waardoor er in het boekjaar 2019/2020, dat eind deze maand wordt afgesloten, geen impact zal zijn van het coronavirus. Wat er daarna gebeurt, is onzeker. Het bedrijf trekt alvast 45.000 euro uit om zijn huurders de verplichte sluiting te helpen overbruggen. Het risico bestaat echter dat langdurige sluitingen ook faillissementen uitlokken, met name in de modesector die het toch al niet makkelijk heeft.
Frankrijk: “Reken geen huur aan voor april”
In Nederland gaan retailers via de brancheorganisatie INretail drie maanden huuruitstel vragen aan winkeleigenaars. Vastgoedfonds Wereldhave heeft laten weten dat het per geval gaat bekijken hoe het omgaat met verplichtingen van huurders. In Italië heeft de overheid beslist dat winkeliers die nu hun inkomsten zien wegvallen, geen huur moeten betalen aan de eigenaar. In België en Nederland is dat (nog) niet het geval.
In Frankrijk roept de regering eigenaars van winkelpanden op om alvast de huur voor april te laten vallen. Het gaat om een advies, geen dwingende maatregel. Vijf handelsfederaties vinden dat zo’n vrijblijvende oproep lang niet ver genoeg gaat: ze eisen de opschorting van de huur voor de volledige periode van de winkelsluitingen, en de terugbetaling van de huur voor de week van 14 tot 21 maart.