Naarmate het coronavirus zich verspreidt en dichterbij komt, slaan steeds meer mensen – in ons land en daarbuiten – aan het hamsteren. De omzet van de supermarkten is de afgelopen dagen met 10% gestegen; in Nederland voelen retailers zich al gedwongen bestellimieten in te stellen voor producten als handzeep.
Rush op handzeep
Klanten kopen vooral extra vlees, deegwaren en hygiënische producten. De meeste supermarkten zagen de omzet de voorbije dagen met ongeveer 10% toenemen. Sommige winkels moesten zelfs bijkomend personeel inzetten, om alle werk de baas te kunnen. “Sommige klanten zeggen dat ze nu al een voorraad willen inslaan, omdat ze kleine kinderen hebben en willen kunnen thuisblijven en geen risico moeten nemen, als het zover zou zijn”, citeert HLN Wouter Verhoeven, winkeldirecteur van een Alvo-filiaal.
Ook laten beduidend meer klanten hun boodschappen thuis leveren. Delhaize noteerde afgelopen week 40% meer bestellingen voor thuisbezorging. Woordvoerder Roel Dekelver vermoedt dat ook die stijging verband houdt met de coronacrisis.
Het hamstergedrag leidt vooralsnog niet tot lege rekken in de supermarkten, stelt Hans Cardyn van handelsfederatie Comeos. Wel is het zo dat sommige winkels nog slechts een beperkte stock hebben van producten als handzeep. In Nederland hebben al verschillende winkelketens een bestellimiet ingevoerd voor dergelijke producten: onder meer Albert Heijn, Picnic en Jumbo troffen dergelijke regeling, schrijft RetailNews.
Voedselvoorraden
Omdat overheden steeds meer maatregelen nemen ten gevolge van de crisis, ging De Standaard na hoe groot de voedselvoorraden van België zijn. Hoelang kan België overleven, in het hypothetische geval dat de landsgrenzen voor lange tijd zouden sluiten? De krant komt tot de conclusie dat we maar weinig te vrezen hebben: zo schat de aardappelfederatie Belgapom dat er momenteel zo’n 1,5 miljoen ton aardappelen opgeslagen ligt ons land. Verder zou er bij diverse diepvriesbedrijven nog eens een miljoen ton verwerkte aardappelen liggen.
Vegebe, de federatie van groenteverwerkers, raamt de voorraad diepvriesgroenten in België op 400.000 ton, genoeg om alle inwoners bijna een jaar lang van groenten te voorzien. Een gemiddelde Belg eet in normale omstandigheden immers 40 kilo groenten per jaar. Naast een ruime voorraad aardappelen en groenten, bezit ons land ook grote reserves granen in verschillende havens: in Gent ligt 300.000 ton graan opgeslagen en ook Antwerpen heeft bewaarsilo’s voor granen en andere producten zoals koffiebonen.