Het mistgordijn rond de overname van de Belgische winkels van Blokker wil maar niet optrekken. Ondernemer Dirk Bron is volgens Nederlandse media verwikkeld in fraudedossiers, en ook een ex-medewerker deed tegenover onze redactie een verhaal in die richting.
3,6 miljoen ‘verdwenen’
Na de mededeling vorige week dat Mirage Retail Group de 123 verlieslatende Belgische Blokkerwinkels verkoopt aan Dutch Retail Groep van de Nederlandse ondernemer Dirk Jan Bron, blijven de vragen rond de deal zich opstapelen. De zakenman wil de winkels ombouwen naar de koopjesformule Mega World, om er restpartijen te verkopen tegen dumpingprijzen.
De eerste winkels zouden op 7 mei openen en producten van merken als Replay, Philips, Coca Cola en Björn Borg verkopen tegen minstens 50% korting. De geruchtenmolen draait echter op volle toeren: een voormalige medewerker van het teloor gegane Superconfex contacteerde vandaag de redactie van RetailDetail: “Meneer Bron zal dezelfde werkwijze toepassen als zo’n 13 jaar geleden bij Superconfex”, meldt deze persoon, die anoniem wil blijven. Destijds ging de modeketen tot tweemaal toe failliet, en ook een doorstart onder de naam Superdiscount draaide op niets uit. Later bleek dat er zo’n 3,6 miljoen euro “verdwenen” was.
“Verduistering, witwassen en oplichting”
Bron blijkt inderdaad niet onbesproken: hij wordt volgens de krant De Telegraaf in Nederland beschuldigd van belastingfraude en oplichting. Blijkens vertrouwelijke documenten in handen van de redactie zou de man verdacht worden van het “niet afdragen van omzetbelasting, verduistering, witwassen en oplichting.”
De zakenman heeft enkele dagen vastgezeten voor verhoor en zou zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden, maar zegt zelf van niets te weten. In een interview met het FD eerder deze week ontkende hij ook al elke betrokkenheid bij het faillissement van enkele ondernemingen, waar hij volgens gegevens van de Kamer van Koophandel nochtans als bestuurder of zaakvoerder actief was.
Niet onder de indruk
De overnemer laat intussen ook in België van zich spreken: afgelopen maandag kregen de verhuurders van de winkelpanden een brief in de bus waarin hij zes maanden gratis huur eist. Naar eigen zeggen wil Bron niet zelf alle risico’s dragen en verwacht hij enige medewerking bij zijn reddingsoperatie. Gezien de hoge leegstandscijfers in de Belgische winkelsteden ziet hij voldoende uitwijkmogelijkheden om elders goedkoper te huren. “Ik wilde eigenlijk twaalf maanden gratis huur vragen, maar dat vond ik te brutaal”, zegt hij aan De Telegraaf.
Een deel van de betrokken panden is in handen van particuliere eigenaars: of zij op de eis van Bron zullen ingaan, is niet meteen duidelijk. Grotere vastgoedfondsen als Retail Estates, Ascencio, Vastned Retail Belgium en Delestré lijken zeker niet onder de indruk: volgens een rondvraag van De Tijd reageren ze erg koeltjes op de eis van de overnemer. “Als we dat soort vragen krijgen, willen we een onderbouwd businessplan zien. Dat hebben we nog niet gezien”, verklaart CEO Jan De Nys van Retail Estates. “We hebben geen enkel belang om in te gaan op de vraag van Blokker”, zegt Aurore Anbergen, de woordvoerder van Ascencio. Een beperkt aantal winkelpanden is overigens nog in handen van de familie Blokker.
Wankel kaartenhuis
In elk geval rijst de vraag of het reddingsplan voor Blokker België op meer dan drijfzand is gebouwd. De overnamedeal houdt de belofte in dat Bron de winkels gedurende een jaar zal openhouden: daartoe krijgt de man een bruidsschat toegeschoven van Blokker-eigenaar Michiel Witteveen (die op zijn beurt geld toe kreeg van de familie Blokker). Wat er na dat jaar gebeurt, is hoogst onzeker. Eigenaars die niet geloven in het ambitieuze toekomstperspectief van Mega World – de ondernemer beweert potentieel te zien voor wel 250 vestigingen – hebben niets te verliezen bij een weigering: de kans dat hun pand binnen een jaar sowieso leeg staat, is groot.
Het lijkt er sterk op dat verschillende partijen de hete aardappel naar mekaar doorschuiven. De familie Blokker is af van haar verlieslatende bedrijf en ook van de zware verplichtingen die een eventuele stopzetting met zich mee zou brengen. Daar mocht blijkbaar een flinke som geld tegenover staan. Koper Michiel Witteveen doet nu hetzelfde met Blokker België. Maar wat als Dirk Bron als gevolg van de lopende juridische perikelen z’n plannen niet kan uitvoeren? Stort het hele wankele kaartenhuis dan in elkaar? Voor Mirage Retail Group is de berichtgeving over Bron alleszins geen aanleiding “om de overeenkomst met hem te herzien of anderszins ter discussie te stellen“, zo blijkt uit een reactie aan de NOS.