Laatste kunstje van Steve Ballmer
Dat Microsoft de mobilofoonactiviteiten van Nokia overneemt, komt niet meteen als een verrassing. Beide bedrijven werken al sinds 2011 samen, toen Nokia zijn eigen besturingssysteem verving door Windows.
Maar ook Microsoft, dat 40 jaar lang de plak zwaaide op de softwaremarkt, miste het voorbije decennium de revolutie in de digitale media: de gigant moest zijn meerdere erkennen in Apple en zag zijn eigen antwoorden op de iPod, de iPhone en de iPad steevast floppen. Half juli kondigde CEO Steve Ballmer, de opvolger van de legendarische Bill Gates, nog een ingrijpende herstructurering aan waarbij het hele bedrijf zich zou organiseren rond twee pijlers – toestellen en (internet)diensten – om zo sneller producten én een softwareplatform te kunnen lanceren die de concurrentie met Apple (en zijn iOs) en Samsung (met Android) aankunnen.
De overname van de mobilofonietak én de patenten van Nokia past dan ook perfect in dat plan en wordt door velen gezien als het laatste kunstje van Steve Ballmer, die eind augustus zijn vertrek als CEO van Microsoft aankondigde.
Exit CEO Stephen Elop
Tegelijk met de verkoop verlaat ook ook huidig Nokia-CEO Stephen Elop het bedrijf. De Canadees maakte eind 2010 zelf de overstap van Microsoft naar Nokia en legde daar meteen de vinger op de wonde: “De eerste iPhone dateert alweer van 2007 en we hebben nog steeds geen product dat de iPhone ook maar enigszins benadert. Niet te geloven!” schreef hij in een uitgelekte memo die veel stof deed opwaaien. Pittig detail: diezelfde Stephen Elop wordt getipt als mogelijke opvolger van Steve Ballmer bij Microsoft. Bij Nokia wordt Elop tijdelijk vervangen door huidig voorzitter Risto Siilasmaa.
De activiteiten die Microsoft nu koopt, zijn goed voor een omzet van 14,9 miljard euro, wat bijna de helft van Nokia’s nettoverkoop over heel 2012 is. De deal met Microsoft moet worden afgerond in het eerste kwartaal van 2014. Eerst moeten de aandeelhouders en de mededingingsautoriteiten het licht nog op groen zetten.
“Verandering en heruitvinding voor Nokia”
En Nokia zelf? Dat gaat zich terugplooien op drie kernactiviteiten: netwerkapparatuur en -diensten (via dochter NSN), navigatie en kaarten (via dochter HERE) en de ontwikkeling van nieuwe technologieën en licenties (via Advanced Technologies). De Finnen kochten daartoe in augustus nog het belang van 50% dat Siemens had in de joint venture Nokia Siemens Networks, een specialist in netwerken van hoog debiet.
“Vandaag is een belangrijk ogenblik van verandering en heruitvinding voor Nokia en zijn medewerkers“, klinkt het in de officiële mededeling. Waarmee de geschiedenis zich herhaalt in het Hoge Noorden: tot de jaren ’90 was Nokia een conglomeraat dat alle richtingen uitschoot, van papierproductie over banden en televisies tot mobieltjes. Toen stootte het Finse bedrijf, dat vandaag 148 jaar bestaat, alle activiteiten af om zich alleen nog toe te leggen op de productie van gsm’s.