(update) Vandaag start voor de arbeidsrechtbank het proces tussen het openbaar ministerie en Deliveroo. Voorwerp van discussie is het sociaal statuut van de koeriers, waarvan een gedeelte nog steeds aan de slag is als zelfstandige.
Hoop op nieuwe regering
Deliveroo-koeriers werken momenteel als zelfstandige of via het systeem van de deeleconomie. Het arbeidsauditoraat trekt die werkrelatie in twijfel en vindt dat de koeriers in loondienst zouden moeten werken. Vandaag vindt de eerste zitting van het proces plaats.
Pierre Verdier, CEO van Deliveroo België, dreigt met een vertrek als de rechtbank zou oordelen dat de koeriers niet langer als zelfstandige mogen werken. “Ik denk niet dat we bij een negatieve beslissing onze activiteiten in België zullen kunnen verderzetten”, citeert Bruzz de CEO. “Dan zullen we slechts 2% in plaats van 30% van het stedelijke grondgebied van onze diensten kunnen voorzien. Ook voor de Belgische economie is dat problematisch. Ons bedrijf zorgde voor 40 miljoen extra omzet voor onze horecapartners in 2019.”
In een reactie laat woordvoerder Rodolphe Van Nuffel nochtans weten dat Deliveroo wel in België blijft. Het bedrijf stelt zijn hoop op de toekomstige federale regering en wil graag net zoals in Frankrijk een charter kunnen opstellen, waarbij de koeriers zelfstandig kunnen blijven maar toch ook extra bescherming kunnen krijgen. Die bescherming zou dan bijvoorbeeld ziekteverlof of verzekering zijn.
Schijnzelfstandigen?
“Volgens een recente onafhankelijke studie is meer dan 90% van de koeriers tevreden met het werk dat hij/zij voor Deliveroo doet. Bijna driekwart van de koeriers is tussen 18 en 24 jaar oud en geeft aan koerier te zijn om een extra centje bij te verdienen om hun vrijetijdsbesteding te financieren”, aldus Rodolphe Van Nuffel: “Er is geen andere manier van werken die mensen dit niveau van vrijheid geeft. De beslissing die koeriers tot werknemers verklaart, zou de flexibiliteit wegnemen waarvan koeriers ons vertellen dat ze dit juist waarderen. Het werk dat Deliveroo aanbiedt zou erg onpopulair worden.”
Het sociaal statuut van de koeriers is al langer een twistpunt, zowel in België als in het buitenland, en leidde bijvoorbeeld in Nederland al tot tegenstrijdige uitspraken door verschillende rechters