Door de snel toenemende populariteit van vleesvervangers, stijgen de prijzen van de plantaardige grondstoffen die daarvoor nodig zijn. Sommige producenten vrezen zelfs voor tekorten.
Vertienvoudiging
De vraag naar vleesvervangers zoals namaakburgers en plantaardige kipstukjes stijgt razendsnel. Volgens zakenbank Barclays zal de markt voor vleesvervangers in de komende tien jaar zelfs vertienvoudigen en goed zijn voor een totale omzet van 125 miljard euro.
Die enorme groei kan mogelijk tot problemen leiden: vooral plantaardige eiwitten, die gewonnen worden uit bijvoorbeeld soja, zijn slechts in beperkte mate beschikbaar. “Slechts een handvol producenten kan deze belangrijke eiwitten uit soja, erwten of granen halen, met behulp van enorme installaties. Maar ze groeien naar hun maximale capaciteit, en uitbreiden vergt een enorme investering”, vertelt Atze Jan van der Goot, hoogleraar eiwitstructurering en duurzaamheid, aan het FD.
Volgens fabrikant Vivera stijgen de prijzen van zowel soja-eiwitten als van duurzaam verbouwde soja: “Hopelijk zakken de prijzen vanzelf weer in als de productie toeneemt”, zegt CEO Willem van Weelde.
Overschot?
Voor Jaap Kortweg, oprichter van De Vegetarische Slager, is het grondstoffentekort er één van tijdelijke aard. Volgens hem zal er, door de toenemende vraag naar vleesvervangers, op lange termijn zelfs een overschot aan grondstoffen ontstaan. “Simpelweg omdat er voor de productie van plantaardig vlees slechts de helft of minder bonen en granen nodig zijn dan als veevoer bij de productie van vlees”, zegt hij aan de NOS.