Na Tesco gaat nu ook H&M onderzoeken of er sprake is van dwangarbeid door Chinese gevangenen in zijn toeleveringsketen. De beschuldigingen komen van voormalig journalist Peter Humphrey, die zelf bijna twee jaar in zo’n gevangenis opgesloten zat.
Verborgen boodschap
Afgelopen zondag schortte Tesco de samenwerking met zijn Chinese leverancier van kerstkaartjes op, nadat een Brits meisje op één van de kaartjes een boodschap over dwangarbeid vond. “Wij zijn buitenlandse gevangenen in de gevangenis van Qingpu in Shanghai in China. We worden gedwongen om tegen onze wil te werken. Help ons alsjeblieft en verwittig mensenrechtenorganisaties”, stond er op de kaart te lezen.
Er werd via de kaart ook opgeroepen om contact op te nemen met Peter Humphrey, een voormalige journalist die 23 maanden opgesloten zat in dezelfde Qingpu-gevangenis. Over die periode zegt Humphrey het volgende: “Ik herkende bekende merken – 3M, C&A, H&M. Tot zover de maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven, hoewel die misschien niet wisten dat gevangenisarbeid deel uitmaakte van hun toeleveringsketen.”
H&M zegt dat het al een onderzoek heeft ingesteld, maar dat het geen bewijs kon vinden van schendingen van het beleid inzake gevangenisarbeid. “Uit voorzorg hebben we onze Chinese leveranciers herinnerd aan de samenwerkingseisen die we stellen en waarover niet onderhandeld kan worden. De niet-naleving daarvan zou leiden tot een definitieve beëindiging van alle contractuele werkzaamheden. H&M Group verbiedt ten strengste dwangarbeid of illegale arbeid in onze toeleveringsketen”, citeert Retail Gazette een woordvoerder van de Zweedse modeketen.