Voeding, decoratie en gezondheid verdringen stilaan het modeaanbod in de Belgische winkelstraten en winkelcentra. De huurprijzen dalen, behalve bij de baanwinkels. En uiteraard: de scheidingslijn tussen fysieke winkel en onlineverkoop vervaagt verder.
Nieuwe supermarkten
Het is een opmerkelijke verschuiving: het aantal huurtransacties in de sectoren mode en accessoires ging afgelopen jaar in de winkelstraten met respectievelijk 28% en 30% achteruit, vergeleken met het vijfjarig gemiddelde. Stijgingen waren er daarentegen voor de sectoren van de supermarkten, food, decoratie en gezondheid/schoonheid. Bij de supermarkten bedroeg het volume in 2019 zelfs meer dan het dubbele van het vijfjarig gemiddelde. Het ging dan vooral om kleinere concepten zoals nieuwkomer Delhaize Fresh Atelier.
De jaarlijkse balans van de Belgische winkelvastgoedmarkt door internationaal vastgoedmakelaar JLL wijst erop dat foodretailers en horecaketens niet dezelfde huurprijzen kunnen betalen als de grote modemerken. Bovendien krimpen de marges die retailers halen in hun fysieke winkels en is er de kost van online retail. Die factoren samen resulteren in een daling van de tophuurprijzen voor winkelvastgoed in 2019: de prime rent voor winkelstraten als de Meir in Antwerpen bedraagt nu 1.850 euro per vierkante meter per jaar, een daling met 5% op jaarbasis. De tophuur voor winkelcentra zoals Wijnegem bedraagt 1.350 euro, ook een daling met 5%. Enkel de huur voor baanwinkels bleef stabiel op 175 euro, met een opwaartse trend.
Hybride winkels
De meest actieve retailers in de laatste twaalf maanden waren Chitir Chicken, KFC en O’Tacos in het foodsegment; Jumbo, Delhaize en Albert Heijn bij de supermarkten; Snipes, Only, Tape à l’Oeil en Brantano in het modesegment; en Medi-Market en Holland & Barrett in het gezondheidssegment. Ook Action, Jysk, Orange en Paul Marius toonden zich expansief.
Fysieke winkels blijven belangrijk, aldus JLL, maar hun functie verandert wel: de scheidingslijn tussen fysieke winkel en onlineverkoop vervaagt. Shoppers kunnen producten bestellen in de winkels, of ze kunnen er pakjes afhalen die ze online bestelden. Winkels krijgen dus een hybride functie tussen verkooppunt, bestelpunt, afleverpunt en dienst na verkoop in, en worden onderdeel van een globale marketingstrategie. Voor retailers worden data belangrijker: door informatie over zowel fysiek als online koopgedrag te verzamelen en te analyseren kunnen ze meer gerichte marketingcampagnes opzetten.