Aan de wieg van mode-imperium
Mera was jarenlang getrouwd met Amancio Ortega, met wie ze in 1975 de eerste Zara-winkel in A Coruña opende. Het werd de start van een imperium, dat vandaag goed is voor een jaaromzet van 15,9 miljard euro en dat onder de vlag van Inditex naast Zara ook de merken Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home en Uterqüe omvat. De mode van het concern wordt verkocht in meer dan 6.000 winkels, gespreid over 86 markten.
Rosalia Mera bezat bij haar overlijden nog 7% van de aandelen van Inditex. Haar voormalige echtgenoot – van wie ze in 1986 scheidde – heeft een pakket van 59,3% in handen. In 2004 stapte ze er uit de raad van bestuur.
Rijkste ‘self-made’ vrouw ter wereld
Daarnaast investeerde Mera, met de middelen die ze kreeg toen Inditex in 2001 naar de beurs trok, onder meer in een onderneming voor visteelt, in een bedrijf dat naar een behandeling van kanker zoekt met middelen uit de oceaan en in het exclusieve Londense Bulgari Hotel.
Ook deed ze aan liefdadigheid via haar Paideia Foundation, die zich toelegt op de integratie van mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap. Ze werd ook de drijvende kracht achter een wedstrijd voor jonge jazzmuzikanten in Spanje.
Het fortuin van Mera wordt op 4,6 miljard euro geraamd. Ze was daarmee de rijkste vrouw van Spanje en volgens Forbes ook de rijkste self-made vrouw ter wereld.
Carrièrestart in een naaiatelier
Nochtans was Mera van bescheiden komaf. Ze werd geboren in een arbeidersgezin en ging op haar elfde werken in een naaiatelier. Laer begon ze samen met haar echtgenoot in hun woonkamer lingerie kamerjassen voor vrouwen te maken.
Mera kreeg een beroerte op het eiland Menorca, waar ze met haar dochter op vakantie was. Ze werd nog overgebracht naar het vasteland, maar hulp kon niet meer baten. Ze laat een zoon Marcos en een dochter Sandra na. Marta, het jongste kind van haar gewezen echtgenoot, heeft een andere moeder.