De voorbije vijf jaar daalde het aantal slagers en delicatessenwinkels in België spectaculair: alleen in Brussel was er een stijging. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) wijst naar de tendens om minder vlees te eten en de concurrentie van de supermarkten.
Daling van 20% op 10 jaar
In 2013 telde België nog 3788 zelfstandige slagers en delicatessenwinkels, maar eind vorig jaar was dat aantal geslonken tot 3432. “Dat betekent dat er in ons land elke week meer dan één slager verdwijnt“, verklaart NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws in HLN. Over een periode van tien jaar sloot zelfs één op de vijf slagers de deuren, stelt het NSZ op basis van cijfers van statistiekbureau Statbel.
Tussen de regio’s bestaan er wel verschillen: de voorbije vijf jaar was de daling (relatief) het grootst in Wallonië (8,3%), met een gelijkaardige afname in Vlaanderen (7,9%). Opvallend is de stijging in Brussel, waar het aantal slagers steeg met 2,8%. Wellicht speelt de grote vraag naar halal-slagerijen hier een rol.
Het NSZ ziet diverse factoren voor de achteruitgang van het aantal zelfstandige slagerijen en delicatessenwinkels, met in de eerste plaats de tendens om minder vlees te eten. Mensen gaan op zoek naar alternatieven, zoals peulvruchten. Het wordt ook moeilijker om als zelfstandige slager te starten, door de vele administratieve vereisten, de controles van het FAVV en de concurrentie van de supermarkten. “Dit verhoogt de werkdruk en het aantal werkuren, waardoor het voor velen niet meer haalbaar is.” Ten slotte ligt de studierichting ook niet goed in de markt, besluit Mattheeuws.