Op 9 oktober begint Colruyt met de nationale uitrol van herbruikbare polyester zakjes voor groenten en fruit, rekening houdend met de ervaringen uit de pilootfase in 51 vestigingen. Na de jaarwisseling zullen alle plastic agf-zakjes uit alle winkels van de retailgroep verdwijnen.
“Geen negatieve effecten”
In juni lanceerde Colruyt Group de herbruikbare zakjes in de groenten- en fruitafdeling in 51 winkelpunten, waaronder alle vestigingen van Bio-Planet. Op 9 oktober zullen ook alle andere winkels van de ketens Colruyt, Spar en OKay starten met polyester zakjes. Om de overgang vlot te laten verlopen, krijgen alle Xtra-klanten vijf herbruikbare zakjes gratis bij aankoop van groenten of fruit in een van de winkels. Er komen ook affiches en folders om de klanten te sensibiliseren.
Volgens verkoopdirecteur Christophe Dehandschutter was de testfase alvast een groot succes: “Onze klanten onthaalden de herbruikbare zakjes bijzonder goed. Dat illustreert hun motivatie en die van onze medewerkers om actief bij te dragen aan de ecologische transitie. Bewijs daarvan is dat we geen enkel negatief effect zagen op de verkoop van groenten en fruit in onze pilootwinkels. Daarnaast bleken de herbruikbare zakjes ook in trek in de winkels die niet in de pilootfase zaten. Ten slotte hebben we veel positieve reacties gekregen in de winkels zelf, bij onze klantendienst en op sociale media. Op basis van die feedback hebben we onze communicatie, werkmethodes en timing voor de nationale uitrol verder verfijnd. Zo willen we echt alles in stelling brengen om het onze klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken.”
Het is de bedoeling dat alle plastic zakjes op 2 januari definitief uit de groenten-en fruitafdelingen van alle voedingswinkels van de groep verdwenen zullen zijn. Op jaarbasis betekent dat een besparing van 150 miljoen plastic zakjes. De retailer wil trouwens nog op andere manieren strijden tegen de afvalberg: “Werkgroepen zijn bezig met het verminderen van verpakkingen en specifiek het gebruik van plastic. Bijvoorbeeld door het te vervangen door herbruikbare, recycleerbare of hernieuwbare materialen”, zegt Dehandschutter. “Op dat terrein hebben we al heel mooie zaken gerealiseerd, al blijft er nog werk aan de winkel.”