Om zijn miljardendeficit te boven te komen, zal Steinhoff, de eigenaar van ketens als Conforama en Poundland, een aantal van zijn onderdelen moeten verkopen. Ook zal de groep de dochterondernemingen meer loslaten, maakt de topman bekend.
“Beter 50% dan helemaal zonder toekomst”
Twintig maanden nadat het grootste boekhoudschandaal van Zuid-Afrika losbarstte, heeft nieuwe CEO Louis du Preez zijn plannen voor de noodlijdende groep Steinhoff International bekendgemaakt. De enige manier om te overleven, is sommige ketens helemaal of gedeeltelijk te verkopen, meent de topman.
In 2017 raakte immers bekend dat er voor liefst 6,5 miljard euro aan ‘gaten’ in de boekhouding van de Zuid-Afrikaanse retailholding zaten, waardoor het bedrijf in één klap 13 miljard euro aan waarde verloor. Vandaag zit Steinhoff nog steeds met 9 miljard euro aan schulden en heel wat rechtszaken van verongelijkte beleggers.
Het bedrijf moet nu stevig afslanken en Du Preez gelooft dat het beter is om een belang van 50% te houden in bedrijven met toekomst, dan bedrijven volledig te houden maar dan zonder geld om ze te transformeren. Hij neemt daarom de “operationale beslissing” om Steinhoff te veranderen in een puur investeringsbedrijf, eerder dan een retaileigenaar.
Minder invloed en nieuw bestuur
De schulden die het bedrijf vandaag heeft, kan het namelijk nooit meer terugverdienen, klinkt het, ook al worden de komende dagen akkoorden verwacht over verdere herstructureringen. Die worden onder meer doorgevoerd bij de Franse meubelketen Conforama, waar 42 winkels worden gesloten en 1900 ontslagen vallen.
Steinhoff kiest er in de toekomst voor om minder invloed uit te oefenen op ‘zijn’ ketens. Zo zullen er onder meer nieuwe raden van bestuur worden samengesteld met onafhankelijke managers. Ook zullen er verkopen volgen, die kunnen gaan van vastgoedeigendommen tot hele ketens. Er is eveneens al langer sprake van een beursgang van Pepkor Europe, de afdeling boven de Britse retailer Poundland, maar een beslissing is volgens Du Preez nog niet gevallen.