68 Nederlandse voedingsbedrijven zouden de voorbije jaren producten onterecht als biologisch op de markt hebben gezet. Een vleesverwerker verdiende zo een “paar ton”, ook in België en Duitsland. Het totaalbedrag zou dan ook in de miljoenen kunnen lopen.
Miljoenenfraude
Er wordt geregeld gefraudeerd met biologische voeding, concludeert RTL Nieuws uit verslagen van Skal Biocontrole, Nederlandse toezichthouder voor de sector, en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In de periode tussen 2015 en 2018 werden 68 overtredingen vermoed, waarvan tien gevallen van fraude.
Concreet gaat het om voedsel dat werd afgedaan als biologisch, maar dat volgens Skal niet (bewijsbaar) bleek te zijn. Dat was ook het geval bij een vleesverwerkingsbedrijf uit Brabant dat honderdduizenden euro’s verdiend zou hebben aan zogenaamd biologisch vlees, maar waarbij de biologische en niet-biologische afdelingen operationeel als één werden aangestuurd.
“De traceerbaarheid van vlees en vleesproducten bleek in de logistieke administratie (zowel logistiek als financieel) structureel niet mogelijk”, schrijft Skal in een verslag naar aanleiding van bevindingen uit 2016. De toezichthouder vroeg de NVWA een boete op te leggen en trok uiteindelijk het bio-certificaat in. Inmiddels is het bedrijf in kwestie failliet, maar het vlees kwam in Nederland en bij een paar afnemers in België en Duitsland terecht.
Onvoldoende streng aangepakt
Er komt kritiek omdat de directie van het bedrijf nooit strafrechtelijk is vervolgd en ook in andere gevallen weinig gevolg wordt gegeven aan vermoedens van fraude. De Nederlandse voedselautoriteit geeft toe dat dit soort zaken niet prioritair wordt behandeld wegens te weinig mankracht en middelen. De NVWA reageert dat voorrang wordt gegeven aan zaken waarin de voedselveiligheid wordt bedreigd. Eén dossier ligt bij justitie.
Toch gaat het volgens criminoloog Wim Huisman om welbewuste criminaliteit. “Dit aantal geeft aan dat het om een substantieel probleem gaat en dat het systematisch gebeurt”, zegt hij tegenover RTL Nieuws. De overtreders zijn in erg uiteenlopende sectoren te vinden, van koffie over witlof tot chocolade.