Een vijfde van de kledingwinkels geeft onverkochte kledij na de solden weg aan een goed doel. Ze maken daarbij gebruik van de nieuwe vrijstelling op btw in België.
Nieuwe btw-vrijstelling
Zo’n 20% van de Belgische modehandelaars is van plan om overschotten kledij weg te schenken aan een hulporganisatie nu de soldenperiode erop zit. Dat blijkt uit een bevraging van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij 1031 leden. Ze handelaars pikken zo in op de nieuwe wetgeving, die het sinds mei mogelijk maakt om overschotten aan een goed doel te schenken zonder er nog btw op te moeten betalen. De overheid wil zo de afvalberg verkleinen en de vernietiging van koopwaar tegengaan, sinds daar veel ophef over is ontstaan naar aanleiding van praktijken bij Amazon in Frankrijk.
Toch wordt nog veel koopwaar vernietigd, ook na de voorbije zomersolden. “Dat heeft vooral te maken met het feit dat veel handelaars eind mei al contact hadden genomen om stocks kwijt te geraken en de wetgeving werd pas recent bekendgemaakt”, legt Christine Mattheeuws van NSZ uit aan Gazet van Antwerpen. Iets meer dan de helft van de respondenten (51%) hangt de kleren bij een volgende koopjesactie wel gewoon terug in het rek als outletvoorraden.
De ambitie om meer onverkochte kledij weg te geven, is weliswaar duidelijk aanwezig: 72% van de handelaars zegt na de soldenperiode van 2020 gebruik te zullen maken van de nieuwe wet, “vooral voor de opruiming van oudere stocks van vroegere jaren, zoals 2018 en 2017, en de miskopen van 2019”, aldus Mattheeuws.