Minister van Consumentenzaken Wouter Beke laat extra controleren of de gewichtsaanduidingen op de verpakkingen van voedingswaren wel kloppen. Er komt ook een campagne voor handelaars en supermarkten.
Een op zeven is mis
Nadat op sociale media ophef ontstond over de verkeerde gewichtsaanduiding op een bakje gehakt, waarbij een supermarkt het gewicht van de verpakking had meegerekend bij de hoeveelheid vlees, komt minister Beke in actie tegen foutieve hoeveelheidsaanduidingen op voedingsproducten.
Volgens de Belgische wetgeving moet op de verpakking immers de netto hoeveelheid worden aangeduid als het product verpakt is buiten de aanwezigheid van de consument. Bij de 956 controles die de FOD Economie vorig jaar uitvoerde, ging het echter in 143 gevallen (een op de zeven) mis. Meestal (in ongeveer 95% van de gevallen) kregen consumenten minder dan wat de verpakking liet uitschijnen, aldus de woordvoerder van Beke tegenover VRTNWS.
Campagne voor handelaars
De minister wil daarom strenger optreden tegen de inbreuken, in eerste instantie ten aanzien van supermarkten en handelaars die zelf voedingswaren verpakken. Eerst komt er een campagne om de regelgeving nog eens duidelijk te maken aan de retailers, daarna volgen extra controles. Wie niet voldoet, riskeert een waarschuwing of een proces-verbaal.
“In 2017 waren er bij die controles in één op de vijf gevallen afwijkingen, in 2018 was dat in één op de zeven gevallen zo. We zijn dus op de goede weg, maar het is en blijft belangrijk voor de consument om de supermarkten eraan te herinneren dat ze het nettogewicht van een product effectief moeten meegeven. Het belang daarvan willen we benadrukken in een informatiecampagne naar de handelaars toe, pas vanaf het najaar voeren we dan ook het aantal controles op”, aldus Beke.