120 inbreuken in België
Het neerhalen van de domeinnamen gebeurt elk jaar op verzoek van de merkenrechtenhouders, vaak grote bedrijven. Europol werkte dit keer samen met politie en gerecht in ons land, Nederland, Frankrijk, Bulgarije, Denemarken, Spanje, Italië, Verenigd Koninkrijk en Roemenië.
Voor deze actie kropen de autoriteiten in de huid van consumenten die op het internet op zoek zijn naar merkproducten. Daarbij stootten ze op websites die namaakgoederen aanbieden zoals Louis Vuitton en Chanel, maar ook geneesmiddelen zoals Viagra. Liefst 328 websites werden meteen gesloten.
“In België ontdekten de onderzoekers inbreuken op 120 adressen“, zegt woordvoerster Chantal de Pauw van de FOD Economie. “Daarvan werden er 79 onmiddellijk gesloten, omdat geen contactinformatie van de eigenaar te vinden was. De eigenaars van de 41 andere sites krijgen een waarschuwing en een boete, maar zij kunnen open blijven als ze de namaakproducten van hun site verwijderen.”
Er zouden ook Nederlandse domeinnamen betrokken zijn. “De onderzoeken daarnaar lopen nog“, zegt een woordvoerder van Europol in Den Haag. “Niet elke opsporingsdienst heeft hetzelfde tempo, dat ligt aan het wettelijke raamwerk en de wegen die daardoor moeten worden bewandeld.”
Georganiseerde misdaad
Na drugshandel is namaak de grootste bron van inkomsten voor de georganiseerde misdaad. De wereldwijde omzet werd in 2011 geschat op een kleine 200 miljard euro.
Sinds 1 september van vorig jaar hebben de opsporingsdiensten van de Belgische douane een cel ‘Cybersquad’, die alle vormen van internetfraude bestrijdt waarvoor de dienst Douane en Accijnzen bevoegd is.