Online groeit 30 tot 40% bij Ahold Delhaize, zegt Frans Muller, ondertussen een jaar CEO van de fusiegroep. De troef van de supermarkten ten opzichte van onlinereuzen als Amazon of Alibaba? Dat food lokaal is, meent Muller.
Duurzaamheid en verantwoordelijkheid “moeten”
Retailers hebben hun verantwoordelijkheid te nemen, meent Frans Muller, sinds 1 juli vorig jaar topman van Ahold Delhaize. De supermarktgroep zet daarom in op duurzaamheid en gezonde voeding, zoals met voedingsdeskundigen op de winkelvloer in Amerika of het verminderen van plasticafval. Dat vertelt Muller in een terugblikinterview op zijn eerste jaar in het NRC Handelsblad.
“We móéten een bijdrage leveren”, zegt Muller tegenover NRC, die ook wil zorgen voor de volgende generatie en die daarna. “Hoe gaan we de ontbossing tegen? Wat doen we tegen het plasticprobleem?” Hij begrijpt de ongerustheid, want “er is ook geen enkele reden om er níét ongerust over te zijn”, maar wijst er wel op dat verandering tijd vergt.
“Vaak heb je heel veel partijen nodig om een kritische massa te bereiken voor je dit soort grote veranderingen kan bereiken: regeringen, leveranciers, concurrenten. Want je zou kunnen zeggen dat we een groot bedrijf zijn, met onze 62 miljard euro omzet en ruim 370.000 werknemers. Maar voor een aantal écht complexe zaken zijn we nog steeds vrij klein”, aldus de topman, die zelf bewust geen vlees eet.
“Food is lokaal”
Over de bedreiging van spelers zoals Amazon of Alibaba toont Muller zich daarentegen minder ongerust. Online groeit bij Ahold Delhaize 30 tot 40%, klinkt het. “Bedrijven zoals Amazon en Alibaba zouden een disruptor kúnnen zijn. Maar dat moeten ze in de voeding eerst nog maar eens bewijzen. Want voeding is iets heel anders dan elektronica, kleding of boeken.”
“Food is lokaal”, meent de topman, en dat heeft de supermarkt voor op de onlinereuzen. Het betekent ook dat de supermarktgroep het vak én zijn klanten beter kent: “Ik denk dat wij heel veel kennis hebben over verse voeding die bij zulke partijen ontbreekt. Over inkopen, vervoeren, verwerken – allemaal kennis die wij in de afgelopen 150 jaar hebben opgebouwd.”
Heel veel kennis over klanten
“Bovendien gaat een goede 70 procent van al onze verkopen via klantenkaarten. Dus we hebben héél veel kennis over de klanten die bij ons voeding kopen.” Lokale voedingsvoorkeuren en -eigenheden, daar hebben die giganten zelfs helemaal geen verstand van, klinkt het resoluut.
Ahold Delhaize heeft in ieder geval “een sterk fundament”, volgens Muller, waarop de topman nu verder wil bouwen. Daarvoor richt de groep zich op de VS, aangezien Ahold en Delhaize aan de Amerikaanse oostkust twee derde van de groepsomzet draaien, maar ook op de historische thuismarkten.