Vrijwillig initiatief
Het “stoplichtensysteem” voegt aan het voedingsetiket een kleurcode toe, zodat de consument in één oogopslag kan nagaan of de hoeveelheid vetten, verzadigde vetten, suikers en zout hoog, gemiddeld of laag is. In 2010 leek het er even op dat dit systeem verplicht zou worden in de Europese Unie, maar het parlement liet dat idee toen – onder druk van de voedingslobby – varen.
De Britse overheid en gezondheidsdiensten waren het concept echter gunstig gezind: onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de consumenten deze kleurcodes veel beter begrijpen dan de gebruikelijke etikettering met cijfers en percentages per portie. Ze drongen er dan ook op aan om de “stoplichten” dan maar op nationaal niveau te introduceren.
De overgrote meerderheid van de Britse retailers (Sainsbury’s, Asda, Morrisons, the Co-operative, Waitrose en Tesco) heeft zich nu, samen met een aantal grote producenten (waaronder de Britse tak van PepsiCo, Mars, Nestlé, Premier Foods en McCain), op vrijwillige basis bereid verklaard om die kleurcodes in te voeren. De deelnemende bedrijven hebben een marktaandeel van 60% in food. Toch zien lang niet alle producenten het systeem zitten: zo hebben Coca-Cola en Cadbury het systeem al verworpen.
Rest van Europa?
“In tijden waarin obesitas een groot probleem is in Europa, zien wij geen enkele reden waarom zo’n makkelijk instrument – dat snel en duidelijk informeert – enkel voor consumenten in die landen zou worden gereserveerd“, zegt Monique Goyens, algemeen directeur van de BEUC, de Europese Consumentenorganisatie.
“Door zichzelf te verplichten dit stoplichtenschema in te voeren, geven deze populaire producenten en merken eindelijk gehoor aan de consument en erkennen ze diens recht op snelle en duidelijke informatie. Dit is dan ook een heuse revolutie. En deze voedingsreuzen zouden dit nu ook snel in de andere Europese markten moeten doorvoeren“, aldus nog Monique Goyens.