Bod twee kandidaten geweigerd
Het faillissement van Virgin Megastore komt niet als een verrassing: de keten stond al sinds januari van dit jaar onder gerechtelijke bescherming en een week geleden had de rechter nog een bod van twee kandidaat-overnemers geweigerd.
Vorige woensdag had de directie dan beslist haar 26 resterende verkooppunten te sluiten “om veiligheidsredenen”, na de bezetting van een zevental winkels door het personeel.
Een dag later had de topvrouw van Virgin, Christine Mondollot, de nakende sluiting “een mislukking” genoemd en een beschuldigende vinger uitgestoken naar de vastgoedeigenaars die de kandidaat-overnemers “contractwijzigingen in de richting van een huurdaling” hadden geweigerd.
Sociaal plan van 8 miljoen euro
Nu het doek definitief is gevallen, wordt er gewerkt aan een sociaal plan voor de 960 medewerkers. Daarvoor is totnogtoe een budget van zo’n 8 miljoen euro voorzien, maar de vakbonden eisen 15 miljoen euro.
Topvrouw Mondollot heeft al toegezegd “alles uit de kast te halen om het best mogelijke sociaal plan te realiseren, inclusief opleidingen”, maar slechts te beschikken over “zo’n 8.000 euro per persoon”.
Exact 25 jaar geleden opende Virgin zijn emblematische megastore aan de Parijse Champs-Elysées, toen “de grootste muziekwinkel ter wereld”. De muziekketen was een van de vele initiatieven van de Britse miljardair Richard Branson, die Virgin Megastore in 2001 verkocht aan de Franse groep Lagardère. Die bezit vandaag nog een vijfde van alle aandelen; Butler Capital Partners is met 74% de grootste aandeelhouder.