Nieuw elan onder huidige eigenaars
Grohe kwam in 2004 in handen van de huidige eigenaars, toen die het van BC Partners kochten voor 1,5 miljard euro. BC Partners had het bedrijf vijf jaar in portefeuille.
De nieuwe eigenaars gaven het bedrijf een nieuw elan: ondanks de crisis zag Grohe zijn omzet vorig jaar met 21% stijgen naar 1,4 miljard euro. De bedrijfskasstroom verdapperde 18% tot 273 miljoen euro. Die vooruitgang kwam onder meer voort uit een bijsturing en uitbreiding van het gamma.
Bovendien bouwde Grohe sinds 2011 ook een belang op van 72% in de Chinese branchegenoot Joyou, die het concern een betere toegang tot de Aziatische markten moet geven. Joyou beschikt namelijk over een verkoopnetwerk van 4.000 winkels in China.
Goed moment voor overname
Toch vinden TPG en Credit Suisse de tijd rijp voor een exit. Door de lage rente kunnen overnemers op dit moment immers goedkoop financiering vinden. Bovendien is er een tamelijke rust op de aandelenmarkten en worden weer meer overnames gedaan. Naar de normen van een investeringsfonds zitten TPG en Credit Suisse trouwens al lang aan boord.
Analisten schatten de waarde van het bedrijf op zowat 4 miljard euro, inclusief de overname van een nettoschuld van zowat 1 miljard euro. Ze passen daarvoor de waardering van branchegenoot Geberit toe op Grohe.
Duitse wereldspeler
Grohe werd in 1936 opgericht. Het bedrijf stelt intussen zowat 9.000 mensen tewerk en heeft productievestigingen in Duitsland, Portugal, Canada en Thailand. De producten worden verkocht in meer dan 130 landen. De helft van de omzet komt niettemin nog steeds uit Europa, een kwart uit China.
Een verkoop van het bedrijf – aan een investeerder of via de beurs – wordt verwacht in het derde of vierde kwartaal van dit jaar.