32% van bierexport naar Frankrijk
Wat al een tijdje in de lucht hing, zal deze maand dan toch gebeuren: de Belgische brouwers gaan een formele klacht indienen tegen de Franse “biertaks”. De Franse regering besliste eind 2012 de accijnzen op bier met 180% te verhogen om zo het gapende gat in haar begroting te helpen dichtfietsen. De nationale drank van de Fransen, de wijn, werd echter vrijgesteld van de accijnsverhoging op alcohol. Zelfs een voorafgaand bezoek van premier Di Rupo aan president Hollande kon de Franse regering niet op andere gedachten brengen: het bleef vechten tegen de bierkaai.
De taks treft vooral de Belgische brouwers hard: zo’n 32 procent van onze bieruitvoer, vooral dan speciale bieren, vertrekt namelijk richting Frankrijk. Na symbolisch protest de voorbije maanden zullen de brouwers nu dus een klacht indienen bij de Europese Commissie
Verstoring van de vrije markt
“Het initiatief gaat uit van de Europese koepelorganisatie die de afgelopen maanden de juridische argumentatie heeft uitgebouwd, en wij sluiten ons daarbij aan”, zegt Sven Gatz, directeur van de Belgische sectorfederatie. “De Commissie zal na de klacht haar rol als bewaker van het Europees recht spelen. Als zij vindt dat het recht met de voeten wordt getreden, kan ze Frankrijk vragen om de accijnsverhoging in te trekken of te milderen“, aldus nog Gatz.
Dat het toch nog zo lang heeft geduurd alvorens er een formele klacht komt, is te verklaren doordat “de gevolgen voor de prijsbepaling van bieren in Frankrijk en de impact op de export naar ons buurland nu pas duidelijk worden”, aldus Europarlementslid Philippe De Backer (Open Vld). Die interpelleerde eerder dit jaar de Commissie al over de affaire, zij het zonder succes. Volgens De Backer “verstoort de biertaks in elk geval de vrije markt” en moet de Commissie dus optreden. “We mogen de eengemaakte Europese markt niet laten ondermijnen door Frans chauvinisme”, aldus nog het Europarlementslid.