Volle melk en chocomelk opvallende stijgers
Er werd in 2012 ongeveer 833 miljoen liter consumptiemelk geproduceerd in ons land. Dat is ruim 10% meer dan in 2011, zo blijkt uit cijfers van de afdeling Statistiek van de federale overheidsdienst Economie.
Ondanks een lichte daling (-0,3%) neemt halfvolle melk ruim de helft van de consumptiemelk die in België wordt geproduceerd, voor haar rekening. Volle melk (+21%) en chocolademelk (+55%) waren de sterkste stijgers. “Deze opmerkelijke stijgingen zijn vermoedelijk toe te schrijven aan een verder doorgevoerde internationale specialisatie bij de zuivelproducenten“, luidt het.
Het productievolume van verse zuivelproducten (zoals yoghurt, gefermenteerde melkdrankjes, room en desserten) nam met bijna 10% toe tegenover 2011, tot ongeveer 582.000 ton. De productie van yoghurt daalde weliswaar met 10% maar er werden bijna 72% méér zuiveldesserten gemaakt. “Daardoor steeg het aandeel van desserten in de zuivelproductie van 7 naar 11%.”
De productie van kaas (+1,1%) en boter (+1,8%) steeg lichtjes, terwijl de bereiding van melkpoeder met 3,6% daalde. De productie van ijs bleef dan weer stabiel.
4,4 miljard euro omzet
“De Belgische zuivelindustrie heeft een vrij goed jaar achter de rug“, bevestigt ook Renaat Debergh, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie. Die hield vrijdag haar algemene vergadering in Grimbergen.
Daar viel te horen dat de verwerkende zuivelindustrie in ons land vorig jaar een slordige 4,4 miljard euro omzette. Dat is weliswaar 5% minder dan in 2011, maar die daling is volledig toe te schrijven aan een lagere melkprijs. Die is dan weer een gevolg van het uitstekende melkjaar 2011, waardoor de productie fors werd opgeschroefd.
“In de zomer werden de Verenigde Staten evenwel door een erge droogte geteisterd. Hierdoor is het aanbod gedaald en sindsdien is de melkprijs weer wat gestegen. Voor 2013 verwachten we dan ook een goede prijs“, aldus Renaat Debergh.
Van die omzet gaat zowat 60% naar het buitenland: de rest van Europa, Afrika, Saoedie-Arabië en – iets wat nooit eerder is gebeurd – meer en meer naar China. “Voor enkele jaren was er geen enkele uitvoer van verse melk vanuit Europa richting China”, zegt Jef Mottar, algemeen directeur van Inza, de consumptiemelkdivisie van de Milcobel-groep. Een dik jaar geleden kwam daar verandering in. China werd toen opgeschrikt door een melkschandaal: het toxische melamine werd aangetroffen in melk en er vielen zelfs doden.
“Sindsdien is men in China erg wantrouwig tegenover de eigen melkproducten en is melk uit Europa – ook vanuit België – erg gegeerd. Ook de enorme vraag naar Europees babymelkpoeder, met lege winkelrekken tot gevolg, getuigt daarvan”, aldus nog Jef Mottar.
Duurzame zuivel
De voorbije 10 jaar werd de CO2-uitstoot voor de productie van één liter melk met 20% verminderd: van 1,28 kg CO2 naar 1,02 kg. “Om dezelfde hoeveelheid melk te produceren, zijn vandaag minder koeien nodig, als gevolg van de genetische vooruitgang”, zegt BCZ-topman Renaat Debergh. “Ook via verbeterd veevoeder en minder kunstmeststofgebruik werd de CO2-voetafdruk van melk verminderd.”
De sector wil die inspanningen nu nog opdrijven, niet alleen voor CO2 maar ook voor water- en energiegebruik, en werkt daartoe volop aan een duurzaamheidsprogramma dat ze in 2014 wil gaan uitrollen.