Er zijn in 2018 voor het eerst meer apothekers gestopt dan er zijn bijgekomen: 165 apothekersbedrijven zijn opgestart, tegenover 190 stopzettingen en 13 faillissementen. Dat is een gevolg van de online concurrentie en de doorbraak van de ketens, zo blijkt.
Trendbreuk zet zich door
Volgens bedrijfsinformatiespecialist Graydon Belgium kwamen er in ons land jarenlang meer onafhankelijke apotheken bij dan er sloten, zo schrijft Het Nieuwsblad. Tot vorig jaar dus, en die trendbreuk zet zich verder: in het eerste kwartaal van 2019 telde Graydon 30 starters tegenover liefst 64 stopzettingen en vier faillissementen.
Toch daalt het aantal apotheken in het straatbeeld niet: het groene kruis hangt nog altijd aan 4.831 gevels in België. Niet onlogisch, want in ons land geldt een vestigingswet. Wie een apotheek wil starten, moet daarvoor een erkenning krijgen, en dat hangt onder meer af van het aantal inwoners en van de locatie van de dichtstbijzijnde apotheek.
De apothekers schrijven de trendbreuk toe aan de groeiende online concurrentie van spelers als Farmaline of Newpharma (dat banden heeft met de familie Colruyt) en het feit dat ketens zelfstandige apotheken opkopen, zoals MultiPharma of Medi-Market (dat onlangs een deal sloot met Carrefour). Allemaal initiatieven die de zelfstandige apothekers uiteraard met lede ogen aanzien: “Daar wordt niet aan gezondheid gedaan, maar aan verkoop”, zegt Lieven Zwaenepoel van de apothekersbond APB. “Sommige online aanbieders prijzen hun producten zelfs aan op tv.” Wat diezelfde apothekers er blijkbaar niet van weerhoudt om hun zaak over te laten aan die ‘vermaledijde’ ketens…