Om de ecologische en sociaal verwoestende praktijken van de mode-industrie te stoppen, is vandaag de VN-alliantie voor Duurzame Mode gelanceerd. Het bondgenootschap werd opgericht op de United Nations Environment Assembly (UNEA) in Nairobi, Kenia.
10 procent van alle CO2-uitstoot
De opgerichte alliantie heeft tot doel de samenwerking tussen de verschillende VN-organen te verbeteren. Ze wil de inspanningen die door verschillende actoren worden gedaan inzake duurzame mode in kaart brengen en beter coördineren. Tenslotte wil de alliantie ook op het beleid wegen door haar bevindingen te presenteren.
De impact van de mode-industrie is immers enorm: de sector genereert zo’n 2,4 biljoen euro omzet en heeft wereldwijd ongeveer 75 miljoen mensen in dienst. Ze is echter ook verantwoordelijk voor 20 procent van het afvalwater in de wereld. Bovendien zijn de activiteiten van de industrie verantwoordelijk voor naar schatting 8 tot 10 procent van de totale CO2-uitstoot op de planeet.
1,5 miljoen ton microvezels in de oceanen
Vooral fast-fashion moet het ontgelden. De VN-alliantie meldt dat de gemiddelde consument 60 procent meer kleding koopt dan 15 jaar geleden en dat ze tegenwoordig dubbel zo snel weggegooid wordt. “Veel mensen bezwijken voor mode- en seizoentrends en kopen kleding die dan binnen een paar maanden wordt weggegooid. Het is gewoon niet duurzaam”, zegt het Indonesisch-Australische supermodel Nadya Hutagalung.
Een studie in opdracht van kledingmerk Patagonia wees uit dat een eenvoudige synthetische fleece-jas tijdens het wassen in de machine tot 250.000 microvezels verliest. Zo komt er elk jaar ongeveer 1,5 miljoen ton microvezels vrij in de oceanen. En terwijl alle materialen vezels verliezen tijdens het wassen en drogen, worden microvezels van synthetische oorsprong niet biologisch afgebroken.