Maaltijdleverdienst Takeaway.com heeft vorig jaar 93,9 miljoen bestellingen verwerkt, samen goed voor een waarde van 1,8 miljard euro. Toch bestellen de meeste mensen nog altijd via de telefoon, ziet CEO Jitse Groen: daar zit dus nog veel groeipotentieel voor het bestelplatform.
Telefoon blijft nummer één
“Het merendeel van onze groei komt nog steeds van een kanaalverschuiving, aangezien mensen van het ouderwetse bestellen via de telefoon overschakelen naar bestellen via internet en mobiel”, merkt Groen op in het jaarrapport van het maaltijdbestelplatform. Volgend jaar wordt het platform, dat in 2000 in Nederland van start ging als Thuisbezorgd.nl, twintig jaar oud en toch bestellen de meeste mensen nog via de telefoon. Dat geldt overigens voor alle twaalf landen waar het bedrijf actief is: er is nog voldoende ruimte voor aanhoudende groei, klinkt het dus.
“2018 was een jaar waarin we verschillende beslissingen namen waarvan we geloven dat ze een rol zullen spelen in de toekomstige ontwikkeling van ons bedrijf. Naast onze snelle organische groei hebben we niet minder dan vier bedrijven overgenomen, om ons merk te versterken, onze voetafdruk te vergroten en nieuwe technologie te ontwikkelen”, aldus nog Groen.
Minder verlies, meer overnames
De 93,9 miljoen bestellingen door 14,1 miljoen actieve klanten brachten de maaltijddienst een bruto-omzet 240 miljoen euro en een gecorrigeerd operationeel verlies van 11,3 miljoen euro op. Het verlies is daarmee ruim gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder, toen het EBITDA op 27,6 miljoen euro in de min uitkwam. De brutomarge klokte af op -5% ten opzichte van -17% in 2017.
Vooral in Duitsland ging Takeaway de overnametoer op: het lijfde er Pizza.de, Lieferheld en Foodora in. De moeder van Thuisbezorgd.nl wil sterk op de Duitse markt inzetten, maar beseft dat het een moeilijke markt is om te penetreren en ziet dat er nog veel werk aan de winkel is.
Eigen fietskoeriers in opmars
In België bereikt de maaltijddienst daarentegen naar eigen zeggen liefst 94% van de bevolking. Het aantal restaurants dat met de dienst samenwerkt, steeg met 24% naar 2718, mede met dank aan de uitrol van Scoober, een nieuwe service voor restaurants die zelf geen leveringen doen: in Brussel, Antwerpen en Gent heeft Takeaway.com eigen fietskoeriers in dienst voor de bezorgingen. Toch bestelde vorig jaar in realiteit ‘maar’ 10% van het doelpubliek, goed voor bijna een miljoen klanten.
Op de Nederlandse thuismarkt werkt het bestelplatform met 8084 restaurants samen, waarmee het vier miljoen klanten bedient. Het aantal bestellingen steeg met 19% en de totale waarde van alle bestellingen was er nipt geen miljard euro. Voor 2019 doet Takeaway nog geen concrete voorspellingen.